בית או דירה מהווים אחת מההשקעות הגדולות בחיים של רובנו ועל כן הנטייה שלנו היא להסתכל על רכישתם כעל פרויקט חיים שיש לבדקו מכל הכיוונים.
בין אם אנחנו עתידים לרכוש נדל"ן חדש מקבלן ובין אם מ"יד שנייה", ישנם המון פרטים ומנהלות שעלינו לדעת וליישם, כדי שלא נבצע עסקה רעה שתעלה לנו בכיס ובעוגמת נפש.
על מנת להימנע מביצוע עסקת רכש גרועה של מבנה מגורים, מומלץ מאוד (על אחת כמה וכמה אם אינכם בעלי ידע טכני באחזקת בית) להזמין את שירותיה של חברת בדק בית, אשר תסיר מראשכם כל דאגה אפשרית בנוגע לטיב מצבו של הנכס שאתם מעוניינים לרכוש. "בדק בית" הוא הוא תהליך מקצועי, המבוצע בידי מהנדס ו/או מפקח בנייה טרום חתימתכם על חוזה הרכישה של הנכס. בדק הבית כולל: סקירה מקיפה של כל יסודות המבנה (קורות, גג, מרפסות, תקרה, שיפועים, רצפות, קירות, וכדומה), בחינת כל המערכות הפונקציונליות הפועלות בנכס (מים, ביוב, חשמל, תקשורת, גז וכדומה), ובדיקת אי חריגות בנייה של הקבלן בנכס, מול תקנות הבנייה בישראל. בסוף התהליך, הינכם אמורים לקבל ממוחה בדק הבית ששכרתם את שירותיו, דוח ליקויים מפורט, המתאר את מצב הנכס לפרטי פרטים, מזהה את כל הפגמים והבלאי הקיימים בו ונותן אומדן אודות מחיר תיקונם. את דוח בדק הבית, אתם צריכים להעביר לקבלן או מוכר הנכס (במקרה של נדל"ן מיד שנייה) עבור העברת אחריות תיקון הליקויים אליהם ו/או הוזלת מחיר הנכס במעמד הרכישה. כדאי לדעת, כי דוח איתור הליקויים, הינו מסמך קביל בבית המשפט ועל כן עשוי לסייע לכם במקרה בו תבקשו לתבוע את מוכר הנכס.
מה עוד נבחן במסגרת בדק הבית בנכס?
בנוסף ליסודות המבנה ולמערכות הקריטיות לניהול תקין של חיים בנכס, בבדק הבית, נבחנים עוד מרכיבים שונים ורבים – החל מאיכות חיפויי הקיר במטבח, בחדר החצה וכו", דרך רמת האיטום בקירות ותקרות הבית ועד בחינת הכלים הסניטריים בחדרים השונים ופריטי הנגרות בבית , כל זאת, על מנת לאתר בלאי, ליקויים וחריגות מהתקן הישראלי לבנייה נאותה.
באילו מצבים כדאי לעשות בדק בית?
שלב מסירת הנכס מחולק ל-2 שלבים עיקריים:
- פרוטוקול מסירה ראשוני: על מנת לוודא שנקבל "נכס בריא" (או שלפחות נהיה מודעים לכל הבלאי והליקויים בו, טרם חתימת חוזה הרכישה) עלינו לזהות ולאתר את כלל הפגמים במרכיבי הנכס ומערכותיו השונות- אינסטלציה, חשמל, גז, תקשורת וכו'. אם אינכם בעלי ידע והבנה מתקדמים בבניין, אסור לכם להסס לפני שאתם מזמינים בדק בית מקצועי (כולל דו"ח איתור ליקויים חתום בידי מומחה בדק הבית).
- פרוטוקול מסירה סופי: פרוטוקול המסירה הינו המשך של הפרוטוקול הראשוני אשר הופק עבור נגיעה בכלל הליקויים שנמצאו בנכס ובמסמך זה, מצוין אישור התיקונים מהדוח הראשוני. בעלי הנכס החדשים מקבלים לידיהם את הנכס במצב תקינות מיטבי וכמובן גם מקבלים יחד עם אישור הפרוטוקול, את המפתחות לנכס החדש שרכשו.
האם אתם יכולים להיכנס לנכס שלכם ללא בדק בית?
עקרונית. ברור שאתם יכולים. אך עצם העובדה שלא תבצעו בדק בית, עשויה להכניס אתכם לנכס שמהווה מעין "תיבת פנדורה" של ליקויים ועלויות תיקון עתידיות ואי בדיקת הנכס מראש, עשויה לחשוף אתכם למגוון ליקויים שעלולים להיות מסוכנים עבורכם ועבור כל השוהים במבנה שלכם (ליקויים במערכת החשמל וביסודות המבנה לדוגמה) בנוסף לכך, אי ביצוע בדק בית מוקדם לנכס שתרכשו, עשוי להותיר אתכם ללא כיסוי משפטי ראוי בתביעה מול מוכר הנכס, בכל מקרה של היפגעות מליקוי כזה או אחר בנכס. בדק בית ייתן לכם ראש שקט מדאגות עתידיות לגבי עסקת הנדל"ן שתבצעו ובמחיר כספי, נמוך מאוד בהשוואה לעלות הנכס ולעלות התיקונים שאתם עלולים "לספוג" במקרה של עסקת רכישה לא מוצלחת.
תתחדשו ?