החוק מחייב כל בעל או בעלת רכב לבצע בדיקה שנתית של תקינות הרכב. הטסט השנתי אמנם גורם לטרחה, אבל רק כך אפשר לנהוג בבטחה. בנוסף, חשוב לזכור שרכב לא תקין עלול לפגוע לא רק בנהג או בנהגת אלא גם בכל מי שנמצא סביבם בכביש, ולכן ההמלצה היא כמובן להתנהל בהתאם לדרישות החוק. יחד עם זאת, גם במקרים של נהיגה ללא טסט יש לכל אדם זכות לקבל הגנה משפטית.
נקודות או העמדה למשפט?
השיקול העיקרי לגבי העונש במקרים של נהיגה ללא טסט הוא משך הזמן שבו האדם נהג מאז שפג תוקף מבחן הרישוי השנתי.
אם חלפו עד ארבעה חודשים, בדרך כלל העונש יכלול קנס בסך 250 ש"ח ועוד שש נקודות. אם חלפו יותר מארבעה חודשים אבל פחות משנה, הקנס יזנק ל-1,000 ש"ח. מספר הנקודות עדיין יהיה שש. על נהיגה ברכב כאשר חלפה יותר משנה מאז שפג תוקף הטסט, בדרך כלל ההחלטה תהיה העמדה לדין. במקרה של משפט, השיקולים לעונש הם הוותק של הנהג או הנהגת והעבר התעבורתי שלהם.
שימו לב: במקרה שנהג חדש נתפס נוהג ברכב ללא טסט, העונש עלול להיות חמור בלי קשר לשיקול הנ"ל, כולל פסילת רישיון הנהיגה.
איך משפיעות הנקודות?
לפי שיטת ניקוד משרד הרישוי, צבירת 12 נקודות מחייבת השתתפות בקורס נהיגה נכונה בסיסי ומעבר מבחן. 24 נקודות מחייבות שני קורסי נהיגה נכונה ומעבר שני מבחנים. צבירה של 36 נקודות מובילה לפסילת רישיון הנהיגה לשלושה חודשים. נהג שצובר פעמיים 36 נקודות תוך שש שנים, או מגיע ל-72 נקודות, יאבד את הרישיון לתשעה חודשים ולאחר מכן יידרש לעבור מחדש תיאוריה וטסט. בהתאם, יש מקרים שבהם גם "רק" נקודות הן עונש משמעותי.
ייצוג משפטי מקצועי עושה את ההבדל
בעזרת עורך דין תעבורה נהיגה בשכרות, גם חשד לביצוע עבירות תנועה חמורות לא בהכרח יוביל לענישה קשה בזכות ההגנה המשפטית, וזהו המצב גם במקרים של נהיגה ללא טסט. עו"ד מאיה שפירא אלקריף היא מומחית לדיני תעבורה שכבר סייעה לנהגים ונהגות במגוון רחב של מצבים.