כתוצאה מהיציאה ההדרגתית מתקופת הקורונה חל זינוק עצום בביקושים למוצרי תעשייה ברוב התחומים והענפים. המומחים של בנק ג'יי.פי. מורגן (JPMorgan) פרסמו לאחרונה את מדד מנהלי הרכש העולמי ועל פי הנתונים המדד עלה לרמה של 56 נקודות, זו הרמה הגבוהה ביותר ב-11 השנים האחרונות. כדאי לדעת כי מרבית מדדי מנהלי הרכש בעולם מצביעים על מגמה דומה של התרחבות בפעילות, כך לדוגמה בארצות הברת מדד ה-ISM עלה בחצי נקודה והגיע לרמה של 61.2 נקודות ובאירו המדד עלה לרמה של 63.1 נקודות.
כלכלני בנק הפועלים יחד עם ארגון מנהלי הרכש בישראל פרסמו כי בחודש מאי עלה מדד מנהלי הרכש ב-3.5 נקודות וכעת הוא עומד על רמה של 56.1 נקודות. הדיווח מעיד על התרחבות הפעילות התעשייתית, ואכן הגורמים הרלוונטיים עדכנו כי הביקוש למוצרי התעשייה המקומית עלה באופן חד לאחר היציאה מהקורונה, וגם המחיר של חומרי הגלם ממשיך לעלות.
זינוק חד בביקושים למוצרי תעשייה
לאחר תקופה ממושכת ובעקבות היציאה מהקורונה החל ביקוש עצום למוצרי תעשייה, ברוב הענפים, כולל ענפים כמו פארמה, תעשייה כבדה ועוד. בעולם ניתן לראות כי בעקבות היציאה ההדרגתית מהקורונה חלו זינוקים חדים בתעשיות שונות, ביניהן תעשיית הרכב, המחשבים והאלקטרוניקה. בגלל הקושי להשיג חומרי גלם וכתוצאה מעיכובים במשלוחים הימיים והעלייה החדה במחירי ההובלה, תעשיות רבות הושפעו מהשינויים, וכבר עתה ניתן לראות כי זמני האספקה של התעשיינים ארוכים מהרגיל.
תעשיית ההייטק בישראל כמעט ולא הושפעה מתקופת הקורונה, אך עם היציאה מהמשבר חל זינוק ביצוא ההייטק והוא הגיע בחישוב שנתי ל-18.3%, והיצוא בשאר ענפי התעשייה עלה בשיעור שנתי של 1.5%.
היציאה מהקורונה הביאה לזינוק חדש ביצוא של מכשור רפואי מישראל, ביצוא מוצרי אלקטרוניקה מתקדמים ובייצור וביצוא של מוצרי פארם, מזון, פלסטיקה ועוד. גם בתעשייה הכבדה הקיימת בארץ ניתן להבחין בזינוק בביקוש למוצרים השונים, והתעשיינים מתקשים לעמוד בהזמנות ובביקושים בגלל המחסור העצום בחומרי גלם לתעשייה ועקב בעיות בהובלה הימית.
תעשיית הבנייה סבלה לא מעט בתקופת הקורונה בגלל הסגרים, הבידוד שחל על עובדים רבים, סגירת מעברי הגבול, הקושי להשיג עובדים איכותיים והעלייה במחיר חומרי הגלם.
כדאי לדעת כי בתקופה הקורונה נפגעה הפעילות ברוב ענפי התעשייה, למעט תעשיית המזון, הפארם ומוצרי הניקוי. בתחילת תקופת הקורונה חל קיפאון כמעט מוחלט בפעילות הכלכלית של רוב מפעלי התעשייה, ובנוסף הבהלה מנגיף הקורונה הביאה לקריסה בשוק ההון בישראל ולפגיעה משמעותית בשאר שווקי ההון ברחבי העולם. עם זאת, לאור היציאה מהקורונה בישראל ובמדינות נוספות החלו זינוקים חדים בביקוש למוצרי תעשייה רבים. הביקוש הרב גרם למחסור עצום במעבדים ובציוד מחשבים, וחברות ומפעלים מתקשים להשיג חומרי גלם לתעשייה מאחר ויש תחרות כלל עולמית על חומרי הגלם.
כדי לעמוד בביקוש ובזמני הייצור, מומלץ לבחור ספק מוביל ואמין עם מלאי גדול של חומרי גלם המיועדים לתעשייה, למשל חומרי גלם כמו נירוסטה, פלב"מ ואלומיניום (מוטות, לוחות, פחים, מדרכים וכו'). מאחר ורוב חומרי הגלם מיובאים מסין, החברות מתחילות לייבא חומרי גלם ממדינות נוספות כמו הודו, אך המחיר של חומרי הגלם בכל העולם הולך ומתייקר, ומכאן הדרך קצרה להתייקרות המוצרים המיוצרים בתעשיות השונות בארץ.