השפלת מי תהום מתייחסת לתהליך של הפחתת מפלס פני המים בקרקע על ידי שאיבת מים מאקוויפרים תת קרקעיים או ממקורות מי תהום אחרים. השפלת מי תהום נעשית בדרך כלל מכמה סיבות, ביניהן שליטה על שקיעת מים ושקיעת קרקע, מניעת הצפות ואפשרות פעולות בנייה באזורים עם מפלס מי תהום גבוה.
מהן השיטות הנפוצות להשפלת מי תהום?
להלן כמה מהשיטות הנפוצות המשמשות להשפלת מי תהום. ראשית, שיטה נפוצה להשפלת מי תהום היא הקמת מערכות נקודת באר, זה כולל קידוח בארות בקוטר קטן לתוך הקרקע והתקנת נקודות באר המחוברות למשאבת ואקום. משאבת הוואקום מוציאה את המים מהאדמה ומורידה את מפלס מי התהום. מערכות בארות עמוקות שכוללות קידוח בארות עמוקות לתוך הקרקע ושאיבת מים מהאקוויפר. שיטה זו משמשת בדרך כלל באזורים עם אקוויפרים עבים ועמוקים. התייבשות אופקית- זה כולל התקנת צינורות ניקוז אופקיים או תעלות כדי לאסוף ולנקז מים מהאדמה. תעלות פתוחות, זה כולל חפירת תעלות פתוחות כדי לנקז מים מהאדמה.
השפעות שליליות אפשריות בהשפלת מי תהום:
בעוד שהשפלת מי תהום יכולה להיות יעילה בשליטה על ריבוי מים ומניעת הצפה, יכולה להיות לה גם כמה השפעות שליליות, כולל: ייבוש של מעיינות טבעיים, הורדת מי תהום יכולה להפחית את זרימת המים למעיינות טבעיים, ולהשפיע על מערכות אקולוגיות מקומיות וחיות בר באזור. באזורי חוף, הורדת מפלס מי התהום עלולה לאפשר לחדירת מים מלוחים לאקוויפרים של מים מתוקים, מה שהופך את המים לבלתי מתאימים לשתייה ולהשקיה. שקיעת קרקע, במקרים מסוימים הורדת מי תהום עלולה לגרום לשקיעת הקרקע, מה שעלול לפגוע במבנים ובתשתיות.
כדי למזער את ההשפעות השליליות של השפלת מי התהום, חשוב לנהל בקפידה את התהליך ולנטר את מפלס מי התהום באופן קבוע. השפלת מי תהום צריכה להיעשות באופן שממזער את ההשפעות על הסביבה ושאר המשתמשים באקוויפר. בחברת גלגל הנדסה תוכלו לקבל שירותים מגוונים של תכנון, ניטור וניהול נכון של משאבי מי התהום יכולים לסייע בהבטחת קיימות המשאב ולמזער את ההשפעות השליליות של הורדת מי התהום.