אין הרבה מאכלים פופולריים יותר, בעולם כולו, כמו הפיצה. המאכל הפשוט שהומצא באזור נאפולי הפך בעשרות השנים האחרונות לאוכל המוכר ביותר ואולי גם האהוב ביותר בעולם כולו, עם פיצריות בכל מקום ובכל סגנון מהערים הגדולות בעולם ועד הכפרים הקטנים בעולם. אבל מה הופך את הפיצה למה שהיא? מה גורם לנו לאהוב אותה כל כך? ננסה להבין יחד את סוד הקסם של הפיצה.
פיצה היא מאכל פשוט מאין כמותו
ברמה הבסיסית ביותר, פיצה היא פשוט עיגול (או מרובע) של בצק שמרים, עם רוטב עגבניות וגבינה שמונחים מעליו. זוהי פחות או יותר ההגדרה הבסיסית ביותר לפיצה שתוכלו למצוא, אבל זוהי נקודת הפתיחה שממנה כמעט כל פיצה יוצאת. ניתן להבין, אם כן, שפיצה היא לפני כל דבר אחר מאכל פשוט – קל להבנה, יחסית קל להכנה, זמין מאוד ולא מאוד יקר. עם זאת, המאכל הפשוט הזה הפך בעשרות השנים האחרונות לאחד המאכלים הפופולריים ביותר והאהובים ביותר בעולם כולו, ובשביל להבין מה הופך את הפיצה לנחשקת כל כך, צריך להכיר קצת את ההיסטוריה שלה.
איך הפיצה הפכה למה שהיא היום?
אפייה של בצק שמרים עם גבינה קיימת ומתועדת ברחבי העולם כבר למעלה מאלף שנים, ולכן ההיסטוריה של הפיצה מתחילה דווקא בעגבנייה. התיעוד הראשון של רוטב עגבניות שנמרח על גבי בצק שמרים התרחש באזור נאפולי שבאיטליה סביב המאה ה-16. הפיצה הפכה למאכל מקומי פופולרי במאות השנים לאחר מכן, עד ליום מכונן וחשוב בסוף המאה ה-19 בו הוכנה פיצה מיוחדת בצבעי הדגל האיטלקי לכבוד מלכת איטליה שהגיעה לביקור בנאפולי. הפיצה שהכילה רוטב עגבניות אדום, גבינת מוצרלה לבנה ובזיליקום ירוק נקראה על שם המלכה – פיצה מרגריטה. בטח הבנתם שזו הייתה הצלחה גדולה מאוד – הצלחה שיצאה מגבולות איטליה והיגרה לארה"ב עם ההגירה האיטלקית הגדולה של סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. בארה"ב בצק הפיצה הפך לעבה יותר, ולראשונה הגישו אותה גם בתוך קרטונים שמאפשרים להזיז אותה ולנייד אותה. כך, באמצע המאה ה-20 הפכה הפיצה למאכל הזמנות פופולרי ביותר, ומאז ועד היום היא רק צוברת עוד ועוד אוהדים בעולם כולו.
למה אנחנו כל כך אוהבים אותה?
פיצה טובה היא דבר מדהים, אבל היתרון בפיצה הוא שגם פיצה יחסית "בינונית" היא דבר טעים מאוד שיכול לסגור לנו פינה בכל ערב. פיצה שיוצאת זה עתה מהתנור ומגיעה עד לדלת הבית שלנו היא חוויה קולינרית בכל ביס, כשהזמינות היא חלק מהחוויה לא פחות מהטעם. יש משהו מדהים בלדעת שאם בא לנו פיצה תל אביב יכולה לתת לנו מבחר בלתי מוגבל כמעט, אבל באותה מידה אם מתחשקת לנו פיצה כפר סבא, באר שבע, ירושלים, קריית שמונה או אילת כנראה יכילו אפשרויות איכותיות ומהירות לא פחות. הידיעה הזאת שיש מאכל זמין שתמיד נוכל לסמוך עליו – היא משהו מנחם מאוד.
פיצה היא לא רק מאכל – היא חוויה
החוויה התרבותית של הפיצה חשובה לא פחות מהמאכל עצמו. מעגל הבצק המהביל שנחתך למשולשים, כשכל אחד לוקח את המשולש שקוסם לו באותו הרגע – מדובר בחוויה חברתית ותרבותית מהמעלה הראשונה בעולם המודרני. החוויה הזאת היא ללא ספק אלמנט שמוסיף לפיצה ולסיפור סביבה מדי יום, בין אם מדובר בפיצה ביתית שהכנתם בעצמכם ובין אם בפיצה שהזמנתם מהפיצרייה החביבה עליכם. כיום אפשר כבר למצוא קהילות שלמות שקמו סביב אהבה לפיצה, "מקדשים" גלובליים שאנשים עולים אליהם לרגל, וכמובן, איך לא? גם החוויה האותנטית של נאפולי שרבים שואפים להגיע אליה. מה שבטוח הוא שהפיצה נמצאת במרכז התרבות הקולינרית הגלובלית – ולא צפויה לעזוב לשום מקום.