אחת מכמוסות ההרזיה הוותיקות בשוק הישראלי והמערבי בכלל היא קסניקל, אותה נוטלים עם הארוחה באופן יומיומי ובמטרה להפחית 5%-10% לפחות ממשקל הגוף. אבל תוך כמה זמן זה יקרה ומה עוד כרוך בשימוש בתרופה? הפרטים המלאים לפניכם:
קסניקל המשווקת מאז שנת 1999, משמשת כתרופת הרזייה וכתרופה למניעת עלייה חוזרת אחרי שהושגה ירידה במשקל. בישראל התרופה איננה כלולה בסל הבריאות, אך ניתן לרכוש אותה בהנחה דרך הסל הפנימי של חלק מקופות החולים. זוהי אחת התרופות הבודדות שמתאימות לטיפול בהשמנה גם בקרב ילדים, החל מגיל 12 ומעלה ובערכי BMI של 30 ומעלה, או BMI 28 עם גורם סיכון אחד לפחות כמו סוכרת, לחץ דם או כולסטרול גבוה.
כיצד פועלת קסניקל?
התרופה משתייכת לקבוצת תרופות בשם "מעכבי ליפאזות", בנטילתה נקשר החומר הפעיל אורליסטט (Orlistat) לאנזימים בשם ליפאזות, שנמצאים בתוך מערכת העיכול ובולם את פירוק השומנים שנאכלו בארוחה, כך שהם לא נספגים מהמעי למחזור הדם אלא מופרשים החוצה בצואה.
תהליך זה מפחית את ספיגת השומנים בגוף בכ-30%, כך שהוא צפוי לצמצם מאוד את הצריכה הקלורית של המטופל/ת.
תוך כמה זמן פועלת התרופה?
למרות שהליך ההרזיה כרוך בשינוי משמעותי בהרגלי החיים, רוב המטופלים המתעניינים בו בודקים תחילה את קצב הירידה, במטרה להשיג שינוי יחסית מהיר. במחקרים שנעשו על יעילות התרופה עוד לפני שאושרה לשימוש, נמצא כי שימוש בקסניקל בשילוב עם פעילות גופנית וליווי תזונתי הביא לירידה של כ-10% ממשקל הגוף תוך חודשים ספורים.
בנוסף, בדומה לתרופות הרזיה אחרות כמו וויגובי או אוזמפיק, קסניקל מיועדת גם למניעת התפתחות מחלת הסוכרת ונמצאה יעילה בקרב 52% מהמטופלים שנבדקו במחקרים מוקדמים. נמצא גם כי התרופה מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם ולמחלות לב, הודות לצמצום של כ-30% מספיגת הכולסטרול.
נתונים נוספים בנוגע לשימוש בתרופה
למרות היעילות המשמעותית של הקסניקל, השלמת התהליך והגעה ליעדים הבריאותיים תתרחש כל עוד המטופלים יקפידו על ליווי ומעקב רפואיים ותזונתיים באופן קבוע. בכלליות, כל שימוש בתרופת הרזיה באשר היא נדרש לשילוב יחד עם תוכנית רב-תחומית המותאמת אישית לכל מטופל בנפרד, כאשר כל המחקרים מצביעים על הצלחה גדולה יותר בהפחתה במשקל ושמירה על התוצאות לטווח זמנים ארוך.
האם יש לזה תופעות לוואי?
ככל תרופת הרזיה, גם לקסניקל קיימות תופעות לוואי אופייניות, המתבטאות מפעילות מערכת העיכול. תופעות הלוואי מתונות בדרך כלל, אך במסגרת המעקב הרפואי אצל מומחה מתאים יהיה ניתן לקבוע האם מדובר בבעיה חריגה הדורשת שינוי והתאמה מחודשת של התהליך ונטילת התרופה. כמו כן, במקרה שלא תושג ירידה של 5% לפחות כעבור 12 שבועות מתחילת הטיפול, ייתכן שהרופא יחליט להפסיק את הטיפול.
האם כמוסות הרזיה יעילות יותר מזריקות להרזיה?
עם כניסתן לשוק של זריקות הסקסנדה לטיפול בהרזיה, רבים מהמטופלים החלו להביע עניין בזריקות ההרזיה מתוך מחשבה שהן יהיו יעילות ואף מהירות יותר מכמוסות ההרזיה הקיימות. מדובר בהנחה שאינה נכונה בהכרח לכל מטופל וכרוכה גם ברקע הרפואי, באורחות החיים ובנתוני הבדיקות. רופא מומחה יתאים את התרופה המדויקת לכל מטופל ובמטרה להשיג את התוצאה הטובה ביותר, אך מבלי לגרוע מבטיחות ושלומו של המטופל לטווח ארוך.