לכ-5% מהאוכלוסיה ישנו דום נשימתי בזמן השינה. זוהי בעיה בריאותית שעלולה להיות מסוכנת במצבים מסויימים, נוסף לכך שהיא פוגעת באופן משמעותי באיכות השינה וגורמת לה להיות יעילה ומספקת פחות. הפגיעה באיכות השינה הינה פגיעה באיכות החיים בהיותה משרה עייפות כרונית לאורך היום.
נוסף לכך ההפרעה הינה גורם סיכון משמעותי ל2 מחלות עיקריות: לחץ דם גבוה ושבץ מוחי. אלו הן מחלות משמעותיות הפוגעות באנשים רבים היום, ומטילות לחץ רב על מערכת הבריאות, ויש בהן סכנת חיים. כמו כן, העייפות המצטברת הינה גם עלולה להיות גורם מסכן חיים- הנהיגה בעת עייפות משמעותית הינה מסוכנת מאוד, מלבד תופעות לוואי שלה כמו ירידה משמעותית בכושר העבודה ובהתאמה גם בהכנסות, חוסר חשק לצאת ולפעול ועוד.
מה גורם את ההפרעות? איך מגלים אותן?
הגורם להפרעות הוא הפסקות קטנות בנשימה בזמן השינה, בעיקר בשלב החלימה. זה יכול להיגרם בגלל משקל יתר, צוואר עבה, גיל מתקדם, שימוש בתרופות מסוימות, בעיות בשקדים, ועוד. בנוסף, לגברים יש סבירות כפולה בערך לפתח דום לב נשימתי.
במרבית הפעמים להפרעות בנשימה במהלך השינה מתלוות נחירות עזות. במחקר שנעשה התגלה שישנו קשר הדוק בין עוצמת הפסקת הנשימה לגובה הנחירות. הנחירות מסוגלות במקרים קשים להגיע ל80 דציבלים ולפגוע באיכות השמיעה!
במקרים כאלו יש לפנות לרופא, שיפעל באחת מכמה דרכים על מנת לאבחן. ישנה אפשרות של בדיקה במעבדת שינה – פוליסומנוגרפיה לילית, בה שוהים לאורך הלילה במעבדת שינה בבית החולים ומנוטרים על ידי מכשירים שונים, ישנה כיום אפשרות לבצע זאת גם באופן ביתי, ע"י מכשירים המיוצרים לשם כך. בנוסף, על הרופא לבדוק האם זהו תסמין לבעיות אחרות כגון בעיות פסיכולוגיות, אנמיה, סרטן וכו'.
איך אפשר לטפל? אילו מכשירים יעילים?
המכשיר הנפוץ ביותר לשימוש הוא מכשיר הסיפאפ. זהו מכשיר השומר על לחץ האוויר בזמן השינה וכך מונע או מפחית את הפרעות הנשימה. הוא יעיל מאוד במקרים קלים עד בינוניים, אך אנשים רבים לא מצליחים לשמור על המסיכה באופן תקין בזמן השינה שלהם. יש לבצע בה התאמות ללחץ האויר השונה מאדם לאדם לפי צרכיו, משקלו וכו'.
במקרים שמכשיר זה לא פועל ישנם מכשירים נוספים הפועלים באופנים שונים במקצת שמסוגלים לעזור- מכשירי ביפאפ, אוטופאפ, ואיפאפ. לכל אחד מהם דרך פעולה שונה מעט ויש להתאים את המכונה המבוקשת לצרכי המטופל, לפי חוות דעת רפואית.
נוסף על כך ישנם התקנים המיועדים לשמור על הלסת פתוחה בשעת השינה כך שדרך האויר לא תיסגר. יעילותם טובה אך הם כוללים הליכים רפואיים והוצאה כספית ולכן משתמשים בהם במקרים מועטים. במקרים קיצוניים ישנן גם אפשרויות ניתוחיות על מנת לפתור זאת.
מוזמנים להתעדכן בכתבות נוספות בחדשות כפר סבא >>
איך לנהל אורח חיים בריא שימנע בעיות נשימה בשינה?
כמובן שאחד הגורמים והפתרונות הטובים ביותר הוא ניהול אורח חיים בריא. משקל תקין הוא אחד המשתנים החשובים ביותר בכך, כמו כן, גם פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון באופן תדיר, הורדה בצריכת אלכוהול ועוד. חשוב להקפיד ולשמור על אורח חיים בריא שיסייע לכם למנוע את בעיות הנשימה המסוכנות הללו.