במאמר זה תוכלו לקבל סקירה על חוק הנגישות, היישום בעסקים קטנים, והדרכים לכך.
מהו חוק הנגישות?
חוק הנגישות (נחקק בשנת -התשנ"ח 1998) נועד לכך למנוע אפליה של בעלי מוגבלויות – ולוודא שיש להם אפשרות להשתלב בחברה באופן שוויוני. הוא קובע שבכל מקום שיש בו נתינת שירות, בין אם בתשלום (לדוגמא: חנויות, עסקים פרטיים, מקומות בילוי ועוד) ובין אם בחינם (לדוגמא: משרדים ממשלתיים, עמותות ללא מטרת רווח וכו') מחויב להיות מותאם ונגיש לשירות של בעלי מוגבלויות. החוק בעצם מייצר מציאות שבה כל המרחב הציבורי נגיש לכל חלקי האוכלוסייה, כפי שהוא אכן אמור להיות.
החוק מחייב לא רק אפשרות הגעה לכל מקום נתינת שירות אלא גם אפשרות להנות משירותיו – מה שכולל הנגשת השלטים, התפריטים, הדלפק וכו'. לפי לתיקון לחוק משנת 2001 העסק מחויב לא רק להנגשת המקום אלא גם להנגשת השירות. בשל כך נדרשת הדרכה של אנשים הצוות כיצד להתנהל עם לקוחות בעלי מוגבלויות שונות ולמי פונים כאשר נדרשת עזרה נוספת שאין באפשרותם לתת. כמובן שחוק זה נושא בחובו השקעה כספית משמעותית, אך על מפר תקנות אלו ישנה אפשרות להטיל קנסות גבוהים ביותר. זאת בנוסף לכך שעל מנת בכלל לפתוח רישיון עסק או לחדש אותו יש להוכיח עמידה בכל קריטריוני הנגישות כך שמעבר לערך החברתי של החוק, הוא מעוגן היטב בחקיקה וברשויות האכיפה.
האם יש הבדל ביישום נגישות בעסקים קטנים וגדולים?
בעסקים קטנים (כלומר פחות מ100 מטר רבוע, או במסעדות בתנאי ששטח ההסעדה הוא פחות מ25 מ"ר) על בעלי העסק לבדוק בעצמם את תקנות הנגישות ולהצהיר לרשויות על יישומם. זאת בניגוד לעסקים גדולים בהם הרשויות עושות בעצמן את הפיקוח. לאחר מילוא ההנחיות יש למלא טופס 202 ולהגישו לרשות, שכמובן תפקח על מילואן בפועל.
ההנחיות כוללות הרחבת מעברים, אפשרויות מעבר לכיסא גלגלים (כמו רמפה, מעלון משטח למדרגות ועוד), הנגשת שלטים (גודל הכתב, פונט קריא), תאורה, כתב ברייל והנגשה לשפת הסימנים, דלתות קלות לפתיחה, גובה הדלפק ועוד. כמובן שבעסקים גדולים הדרישות הינן גבוהות יותר, וישנם קריטריונים נוספים למלא, ובעיקר דרך אכיפת החוק הינה שונה. בעסקים קטנים ההליך פשוט הרבה יותר.
כיצד מיישמים את חוק הנגישות בעסקים קטנים?
ראשית יש לברר את סטטוס הנגישות בו העסק נמצא – האם הוא קטן או גדול, נמצא בבניין קיים או חדש, והאם יש לו זכאות לפטור מהנגשה בשל קושי הנדסי, מאחר שהבניין הינו לשימור היסטורי או בשל עלויות גבוהות מאוד של ההנגשה. לאחר מכן יש להיכנס לאתר הרשות המקומית או נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ולמצוא את חוברת ההנחיות. כאשר כל ההנחיות מולאו יש למלא טופס 202 ולהגישו לרשויות לאישור.
כך עושים כאשר פותחים את העסק בפעם הראשונה, וכך יש לעשות בכל פעם שמגישים בקשה לחידוש רישיון העסק. בשל התיקון לחוק משנת 2001 שמחייב לא רק הנגשת הבניין אלא אף הנגשת השירות יש לוודא שאנשי הצוות נותני השירות מוכשרים ויודעים לעשות זאת נכון – כיצד לתת שירות לבעלי מוגבלויות מנטליות, למי לפנות בעת תיאום מראש לתרגום לשפת הסימנים ועוד.
מוזמנים להתעדכן בכתבות נוספות בחדשות כפר סבא >>