ישראלים רבים, בעיקר המבוגרים, סובלים מכאבים ראומטיים בעונת החורף. החולים מכירים את הקשר שבין כאבי הפרקים והמפרקים לבין העונה הקרה, ולמרות שאין סיבה מדעית הגורמת להחמרת הכאבים בפרקים ובמפרקים בעונה הגשומה והקרה, הרופאים והחוקרים מודעים לתופעה ולטענתם כנראה שהדלקת והכאבים מחריפים בחורף בגלל ירידה בלחץ האטמוספרי, טמפרטורות נמוכות המשפיעות על סמיכות הנוזל המשמש כבולם זעזועים במפרקי הגוף, קור, גנטיקה, שפעת עונתית ועוד.
מדוע כאבים ראומטיים נפוצים יותר בחורף?
כדאי לדעת כי יש מגוון מחלות ראומטיות הפוגעות בעיקר במערכת השלד, השרירים ומפרקי הגוף. שכיחות המחלות הראומטיות באוכלוסייה יחסית גבוהה, החולים סובלים מכאבים חמורים ומפגיעה משמעותית באיכות חייהם, יש מצבים חריפים הגורמים לנכות ולהפרעה תפקודית משמעותית.
יש שני סוגים עיקריים של מחלות ראומטיות – מחלקות מפרקים שונות הנגרמות על רקע דלקתי, מחלות לא דלקתיות הנגרמות עקב שחיקת סחוסים. יש הבדלים רבים בין שני סוגי המחלות הראומטיות והמשותף בין המחלות הוא הכאב הנלווה.
כאמור, בחורף רבים מהסובלים ממחלות ראומטיות מתלוננים יותר על כאבים קשים, איכות חייהם נפגעת, ובמצבים מסוימים הם סובלים גם מהפרעות תפקודיות. מחקרים רבים בדקו את הקשר בין דלקות מפרקים ומחלות ראומטיות שונות לבין שינויי מזג האוויר, והחוקרים חלוקים בדעות שלהם לגבי הממצאים. יחד עם זאת, המחקרים מוכיחים שחולים במחלות ראומטיות החיים באזורים קרים בעולם מתלוננים יותר על כאבים ראומטיים, לכן יש הטוענים כי קור משפיע על עוצמת הכאב, אך אין לכך עדיין ביסוס מדעי.
לפי החוקרים, הקור עשוי להשפיע על עוצמת הכאב מאחר הוא גורם להחמרה זמנית של הסימפטומים בקרב חולים המאובחנים כסובלים מדלקות במפרקי הגוף. המדענים טוענים כי בחורף יש ירידה בלחץ האטמוספרי במיוחד באזורים הקרים, וככל שמזג האוויר קר יותר המפרקים מתרחבים לכן סובלים מכאב מוגבר. לכן, הקור לא משפיע באופן ישיר על התהליך הדלקתי או על שחיקת הסחוסים במפרקים, אך הקור מעצים את תחושת הכאב.
בנוסף, הטמפרטורה הנמוכה בחורף גורמת לנוזל הסיכוך במפרקי הגוף להיות יותר סמיך, הנוזל משמש כבולם זעזועים וכאשר הוא סמיך המפרק נוקשה יותר ולכן יש רגישות גבוהה לכאבים. במחקרים האחרונים התגלה קשר גם בין גנטיקה למזג אוויר, וככל הנראה יש גנים המשפיעים על התהליך הדלקתי במפרקי הגוף בעונה הקרה ויש גנים שתפקידם למנוע דלקות שתפקודם נפגע בחורף.
גם השפעת העונתית שמופיעה כל חורף מחדש לא משפרת את המצב בקרב הסובלים מדלקות מפרקים ומכאבים ראומטיים, ולמעשה השפעת מסוכנת יותר לחולים בדלקת מפרקים.
מה אפשר לעשות כדי להפחית כאבים ראומטיים בחורף?
כדי להפחית את הכאבים הראומטיים בחורף אפשר להקפיד על כמה עקרונות כדי להימנע מהחמרה של הדלקת והכאבים, לדוגמה שמירה על חוף הגוף בעונה הקרה, במיוחד חשוב לשמור על חום במפרקי כפות הידיים. אם סובלים מכאבים חזקים אפשר להקל על הכאב באמצעות משככי כאבים, ומומלץ להקפיד על פעילות גופנית, אפשר לעשות אימונים בבית כדי להימנע מהקור ומהמשטחים החלקים בחוץ.
הרופאים ממליצים על חיסון נגד שפעת ויש להימנע מחשיפה לחולים בשפעת. בנוסף, יש טיפולים המוצעים לחולים במסגרת קופות החולים כמו תרופות, בעיקר הזרקת סטרואידים ישירות למפרק, אנטיביוטיקה ותרופות ביולוגיות ייעודיות.
גם פיזיותרפיה מסייעת להפגת כאבים בקרב חולים במחלות מפרקים, ובהתאם לצורך משלבים טיפול בגלי הלם, הטיפול יעיל מאוד ומונע את החרפת הדלקת, וגלי ההלם מעודדים את הגוף להילחם בדלקת באופן טבעי.