ישנן שאלות משפטיות לגבי צוואות וירושות, כאשר אחת השאלות הבולטות היא האם צוואה ניתנת לשנוי? שאלה מורכבת זו, עולה לא אחת בדיונים בביהמ"ש לענייני משפחה כאשר הדיונים עוסקים בסוגיה כגון האם ומתי נעשה שינוי צוואה ע"י מי שכתב אותה, האם ניתן למנוע את קיום הצוואה או אפילו האם ניתן יהיה לבטל אותה על הסף.
נתחיל בזה שכאשר אנו מחליטים לכתוב צוואה, קיימים בה הסדרים ברורים כיצד נחלק את הרכוש והכספים הנמצאים ברשותנו לאחר לכתנו מהעולם.
ישנן כמה אפשרויות: כתיבת הצוואה בפני שני עדים כשאר אנשים אלה, אינם נכללים בצוואה בשום אופן שהוא, כך שלא ייווצר מצב שאנשים אלה, השפיעו על המצווה להכניס אותם לצוואה וכדומה. את הצוואה עצמה לאחר שנכתבה, יש לשמור אצל עורך דין ירושה וכאשר הצוואה הינה סופית והמצווה לא מעוניין או שאינו יכול לערוך בה שינוי בשל מצבו הקוגניטיבי, כאשר אין הוא בדעה צלולה ומיושבת, על עוה"ד להפקיד את הצוואה ברשם הירושות עד לפתיחתה באמצעות עוה"ד של המצווה מול היורשים לאחר מותו.
מתי ואיך ניתן לשנות צוואה?
במידה והמצווה יהיה מעוניין לשנות את צוואתו, יש לוודא כי המצווה הינו בדעה צלולה וללא כל לחץ חיצוני. בעת השינוי, יש להציג את הצוואה הקודמת ואת הצוואה החדשה, עם תאריכים ברורים ועדים, על מנת שניתן יהיה להוכיח שהצוואה שונתה על ידינו מתוך רצון. לאחר מות המצווה, ניתן יהיה להראות שאכן הצוואה שונתה כחוק וביהמ"ש יתייחס לצוואה האחרונה שנכתבה ושונתה ע"י המצווה. מצד שני, ישנם מקרים כמו, כאשר המצווה נישא בשנית או כאשר נולד ילד מנישואים אלה ואז המצווה יהיה מעוניין לכלול גם את בן או בת הזוג וגם את הילד או הילדה אשר נוספו למשפחה. השאלה שעולה ע"י היורשים, הינה מתי הם נכנסו לתמונה? והאם הנפטר היה במצב של צלילות דעת, כאשר שינה את הצוואה האחרונה שהיא זו שאמורה להיות קבילה בביהמ"ש.
לא אחת התלה, כי אנשים מסוימים שאינם קשורים למשפחה, חברו לאנשים מבוגרים כאשר הם ערבו להם בכדי שיכניסו אותם לצוואה. דבר זה מעורר אי נוחות בקרב היורשים החוקיים של המצווה והכוונה הוא לשאריו הראשונים – ילדיו של המצווה. מחלוקת זו עשויה לגרור מלחמה קשה, כאשר המוטו שלה הוא התנגדות לצוואה.
מתי וכיצד ניתן להגיש התנגדות לצוואה?
חוק הירושה סעיף 67א, קובע כי אם הוגשה בקשת צו קיום צוואה, רשם הירושות יהיה חייב להודיע זאת ברבים ולכן, יש להמתין שבועיים על מנת לוודא, כי אין התנגדות לצוואה ע"י גורם כלשהו. ההתנגדות במידה וקיימים מתנגדים לצוואה, תוגש לביהמ"ש לענייני משפחה. לעיתים ההתנגדות לקיום הצוואה, עשויה לנבוע בשל פגמים שהתגלו בצוואה, או שאם יש לערוך פרשנות צוואה משום שהצוואה לא הייתה ברורה.
בבקשה להתנגדות הצוואה, יש לנמק את הסיבות להתנגדות וכן, יש להביא בפני רשם הירושות מסמכים אשר עליהם מסתמך המבקש. יש לשלם אגרה שנקבעה וכן, לצרף ייפוי כוח של עורך דין ירושה המייצג את המבקש\ם להתנגדות הצוואה. כאשר קיימת השפעה בלתי הוגנת על המצווה בעת כתיבת הצוואה והכוונה היא, מחמת אונס {סעיף 30 א לחוק הירושה} קובע כי אם הצוואה נערכה באופן בלתי הוגן או שנעשתה תחבולה או תרמית הצוואה בטלה. למעשה, בפסיקה הישראלית, לא קיימת רשימה סגורה של מבחנים שיקבעו את קיומה של השפעה בלתי הוגנת, כי אם מגוון רב של פסיקות שונות כשאר בכל אחת מהן, ניצב מקרה שונה ומיוחד. בכל מקרה, יש להתייעץ עם עו"ד צוואות, אשר יוכל לסקור את המקרה ולעיין במסמכים הרלבנטיים על מנת שניתן יהיה להתחיל בהליך ההתנגדות לצוואה.