מהי פסיכוזה?
פסיכוזה, או התקף פסיכוטי, הוא מצב נפשי שמתבטא בהתנהגויות מוזרות וחריגות: הזיות (הלוצינציות) מחשבות שווא (דלוזיות) אמונות חשדניות (פרנואידיות), תופעות התנהגותיות קיצוניות (התקף מאניה) ועוד.
במאמר זה נתאר כמה תסמינים של פסיכוזה, שנוכחותם באופן מתון עלולה לבשר על גלישה פסיכוטית, או על תסמינים מקדימים להתקף פסיכוטי. במקרים כאלה מומלץ מאוד לפנות לפסיכיאטר או לפסיכולוג.
גלישה פסיכוטית
שיגעון.
זו המילה שרובנו מקשרים עם חוויות פסיכוטיות.
ויחד עם זאת, תפיסה כזאת מתייחסת בעיקר למקרים קיצוניים על הספקטרום הפסיכוטי.
אצל רוב האנשים עם ׳גלישה פסיכוטית׳ קיימים סימנים שוליים יותר לכך שאדם מצוי לקראת אפיזודה פסיכוטית, או ממש בתחילתה.
רמזים מקדימים לפריצת פסיכוזה
הנה 9 תסמינים פחות מוכרים, שמעידים על היתכנות לגלישה פסיכוטית שעלולה להחמיר.
חשוב לציין שאף אחד מהתסמינים הללו אינו מעיד בהכרח, בפני עצמו, על אבחנה של התקף פסיכוטי:
דיכאון
מצב רוח דיכאוני יכול להיות אינדיקטור משמעותי לפסיכוזה מזדחלת, בייחוד אם הדיכאון משולב עם אמונות שווא (דלוזיות), חוסר אמון באחרים שאינו מבוסס על חוויות מציאותיות, או פסימיות קיצונית לגבי החיים.
חרדה
חרדה כללית, התקפי חרדה מתגברים, חרדה חברתית ו/או חוסר שקט קיצוני, יכולים אף הם להעיד על תחילתה של פסיכוזה, בייחוד כאשר הם מלווים עם חוסר אמון לא מבוסס או מחשבות פרנואידיות.
היפומאניה
עצבנות, תחושות זעם או קושי בשליטה בכעסים, במיוחד לאחר צריכת אלכוהול או סמים, עשויים להעיד על קיומה של היפומאניה – סוג נפוץ של פסיכוזה שמצוי בתחום של הפרעה ביפולרית. גם דיבור מהיר ואסוציאטיבי, או שטף מהיר של מחשבות, עשויים להעיד על היפו-מאניה.
קשיי שינה
אדם פסיכוטי יתמודד לרוב עם קשיים בשינה. הוא יתקשה להירדם וייטה להתעוררויות לא מתוכננות כמה פעמים לאורך הלילה.
חרדת בריאות
חרדת בריאות, או היפוכונדריה, היא למעשה ביטוי מסוים של פגיעה בבוחן המציאות שיש בהן מן הפסיכוזה המתונה. ההיפוכונדר מתמודד עם דאגה עמוקה ומתמשכת מכך שהוא סובל ממחלה חמורה ומסוכנת.
גם כאשר קיימת מחלה רפואית מאובחנת, המצוקה הנפשית והעיסוק המוגבר בה עולים על כל התנהגות נורמטיבית סבירה. העיסוק של ההיפוכונדר הפסיכוטי במחלתו, הגורמים לה והדרכים לרפאה, חזק כל כך, שהוא מהווה פגיעה של ממש בתפקוד היומיומי, עד כדי נזק למערכות יחסים ולחיי הקריירה.
תסביך גדלות
תסביך גדלות, או גרנדיוזיות, מתבטאים באשליה רבת עוצמה, בה האדם סבור ומרגיש כי הוא נעלה על אחרים.
אצל אדם שסובל מהפרעה גרנדיוזית בעלת גוון פסיכוטי קיימת תחושה מוגזמת מאוד של ערך עצמי, ביטחון עצמי מופרז ולעיתים גם אמונה כנה שהוא ניחן בכישרון יוצא דופן, או שעלה על תגלית חשובה.
נסיגה חברתית והתבודדות
פסיכוטיים, בעיקר בעלי נטיה פרנואידלית, חווים חשדנות מוקצנת כלפי אחרים, גם כלפי מי שמצוי בסביבתם הקרובה.
חשדנות חריפה עלולה להביא להתרחקות ואף לניתוק של קשרים חברתיים.
׳מדד האמון׳ של האדם הפסיכוטי אינו מעוגן לחלוטין במציאות: הם נוטים לפקפק במניעיו של בני משפחה, בני זוג וחברים קרובים ולהדוף את מאמציהם לסייע, ובמקביל, לתת אמון מוחלט בזרים.
התנהגות חשדנית מביאה כמעט תמיד לפגיעה דרמטית וקיצונית ברשת התמיכה הבין-אישית ולהחמרה במצבו של האדם הקרוב לפסיכוזה, בעיקר משום שזה הזמן בו הוא זקוק לתמיכה יותר מאי פעם.
רגרסיה
נטיה רגרסיבית להימנע ממצבי חיים מורכבים או קשרים מורכבים, ותחושות של לחץ וחרדה לנוכח מצבי חיים אלה, יכולה להוות סמן לשלבים ההתחלתיים ולהזדחלות של פסיכוזה.
השטחה רגשית
תסמין נוסף שמעיד על אפשרות קיומה של פסיכוזה הוא ׳אפקט שטוח׳, היעדר הבעה רגשית וחוסר אמפתיה פתאומי כלפי אחרים. במצב של אפקט שטוח, האדם מביע רגש בעוצמה ותדירות פחותות מהמקובל בנורמה ולצד זה ניכרים גם חוסר מוטיבציה ואנהדוניה (חוסר יכולת וחוסר עניין בפעילויות מהנות).
אדם בהשטחה רגשית מציג הבעה מצומצמת ומועטה באירועים רגשיים. לדוגמא, מישהו שדבר על הרגע המשברי בו פוטר ממקום עבודתו, יספר את הפרטים של שיחת השימוע בקול מונוטוני, באינטונציה מרוחקת ובאופן תיאורי וענייני, לעיתים עם הבעת פנים שנראית מהצד כמו ׳פוקר פייס׳ או מלאכותיות מעושה ומתגוננת.
תופעה זו נקראת "אפקט כהה" (blunted affect), והיא עלולה להתפס על ידי אחרים כמו סוג של נרקיסיזם, אבל לא בכך מדובר.