ד"ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית, המחלקה למדעי התזונה, הפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל
רוב אנשים שיוצאים לחופשות בחו"ל וגם בארץ מחליטים מראש ומאמינים שבחופשה עולים במשקל בוודאות. ברגע שזו ההחלטה שלנו מלכתחילה, זו כמו משאלה המגשימה את עצמה – זה מה שיקרה. אמונה זו מתווה לנו מסלול ברור ושגוי כי אפשר להחליט אחרת, למשל שבחו"ל יורדים במשקל – אין מקרר, הולכים ברגל, רואים דברים חדשים, עושים קניות. ואז כל המסלול המחשבתי והמעשי שלנו ילך לכיוון: אני אנצל את הנסיעה כדי לרדת במשקל. נבואה שמגשימה את עצמה. הרי עבדתי קשה כל-כך כדי לרדת כמה קילוגרם ותוך שבוע שבועיים להחזיר הכל ואולי עם ריבית?!
אם בחרתם לנסוע לטיול גורמה, גם אז אפשר לטעום ולא לזלול. אבל אם המטרה היא תיירות רגילה – מקומות יפים, הרבה הליכה, מוזיאונים, קניות, אז את האוכל אפשר להעביר למקום פחות חשוב.
אין ספק שנסיעות, והחיים בכלל, טומנים בחובם כמה מצבים שעלולים לשבור את העושים דיאטה, והחוכמה היא לדעת להתגבר על המכשולים האלה או לעקוף אותם.
המצב: שפע של אוכל, לפעמים מיוחד, חדש, שונה מהרגיל – פתרונות:
- לטעום בכיף מכל דבר שנראה מעניין, אך להימנע מלזלול
- לאזן בין מנות עתירות-קלוריות לבין מאכלים דלי-קלוריות.
המצב: שילמנו על חצי פנסיון/הכל כלול אז חבל לפספס ולא לנצל את הארוחות – פתרונות:
- חשבו כמה תהיו מתוסכלים כשתעלו במשקל וכמה תצטרכו לשלם לדיאטנית כשתחזרו
- תכננו את החופשה או הטיול כך שהאוכל לא יהיה במרכז העניינים
- לא חייבים לאכול את כל האוכל המוגש. שביעות הרצון העצמית והגאווה על כך שהצלחתם לשלוט באכילה שלכם עולות על כל רווח כספי
- אם כן זללתם מכל הבא ליד, צאו לפעילות גופנית.
המצב: המנות המוגשות הן גדולות – פתרונות:
- לא חייבים לגמור מהצלחת, גם אם הלב כואב. אנחנו לא בפולניה
- להשאיר בצלחת – זה תרגיל טוב להצבת גבולות, נכס לכל החיים.
המצב: הארוחה כוללת המון מנות – פתרונות:
- אכלו יותר ממנות עם פחות קלוריות, היום אפשר לקבל סלט כמעט בכל מקום
- אכלו פחות מהמנות העשירות בקלורית
- טעמו מכל דבר, שלא תרגישו חס וחלילה שפספסתם, אבל בלי להגזים.
המצב: אין שליטה על סדר היום. מחכים שעות לאוכל עד שמתים מרעב – פתרונות:
- תכנון והכנה: אחרי שמגיעים למלון שואלים איפה יש סופר/מכולת קרוב, בכל מקרה צריך לקנות שתייה, אז באותה הזדמנות לקנות לחם פרוס דק, ומה שאפשר למרוח עליו – סלמון מעושן, סוגי פסטרמה לא שמנה, אפילו פרוסות דקות של גבינה צהובה.
- הכינו כריך או שניים, אם לא בא לכם להכין כריכים, קחו קרקרים או פריכיות, בקיצור למקרה הצורך שתמיד יהיה מה לאכול. אז יהיה קל יותר לא להתפתות לגלידות וחטיפים בכל פינה
- זכרו, ולא רק לטיולים: צריך לאכול כששבעים, כשרעבים זה כבר מאוחר מדי.
כל האוכל שבתפריט נראה עשיר בשומן ובקלוריות – פתרונות:
- בדקו היטב את התפריט ובחרו את הרע במיעוטו. מקסימום תלכו עוד כמה קילומטרים ברגל.
גלידה באיטליה טעימה יותר, אפשר לאכול אותה פעם או פעמיים בכל הטיול ולא 3 פעמים ביום.
אם אכלתם יותר מדי, וותרו על רגש האשמה. אבל מחר יום חדש, תחזרו למתכונת הקבועה והבריאה שלכם. ואז תחזרו הביתה בלי לעלות במשקל ואולי גם תרדו.