תלונת שווא או האשמת שווא היא בבסיסה טענת אדם שנפגע על ידי אחר או ביצע עבירה כלשהי, כאשר הפגיעה או העבירה לא התרחשו מעולם. כאשר אין ראיות תומכות מספיקות בכדי לקבוע האם האשמה היא אמיתית ניתן לתארה כ-"אשמה לא מבוססת". האשמות שנקבעו כי הן כוזבות מחולקות לשלושה סוגים. הראשונה היא אשמה שהיא לחלוטין כוזבת, כלומר הדבר לא קרה מעולם. השנייה היא האשמה שמתארת מאורע שקרה על ידי אדם אחר ולא האדם שהואשם. השלישית היא אשמה שחלקה אמת וחלקה שקר, כלומר המקרה מערבב בין מאורעות שאכן קרו וכאלה שלא . חלק גדול מהתלונות מוגשות בשל הרצון להשגת יתרון משפטי בסכסוכים בין בני זוג במסגרת הליכי גירושין, כשמרבית התלונות משמשות אמצעי סחיטה או נקמה.
מה הדבר הראשון שיש לעשות בהתמודדות עם תלונת שווא?
הדבר הראשון שרצוי לעשות הוא לפנות לעורך דין המתמחה בתחום. עורך דין יוכל לדעת עקב ניסיונו איך ניתן להתמודד עם תלונת השווא ומהן האפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם. אנשים רבים נמענים מלבצע צעד זה עקב שכר הטרחה, אך עליהם לזכור כי הפנייה לעורך דין יכולה למנוע את ענישתם ויכולה לחסוך הרבה כסף וטרחה. בנוסף לייעוץ משפטי, רצוי לתעד כל מסמך ועדות הקשורים למקרה ויכולים להוכיח שאכן התלונה היא תלונת שווא. זכור כי אינך מחויב לענות לשאלות החוקרים ללא שניתנה לך האפשרות לשוחח עם עורך דין וחשוב מאוד לעמוד על זכות זו, חוקר מיומן יכול להפיל בלשונו גם אדם חף מפשע.
הגשת תלונה במשטרה בגין תלונת שווא
ניתן ורצוי להגיש תלונה במשטרה נגד מוסר תלונת השווא. לפי חוק העונשין הגשת תלונת שווא מהווה עבירה פלילית לכל דבר ועניין. החוק קובע כי אם הוגשה תלונה כוזבת , אז העונש המרבי בגין עבירה זו הוא שלוש שנות מאסר. במידה ומדובר בעבירה מסוג פשע, אז העונש המרבי כנגד מי שהגיש את התלונה הכוזבת הוא חמש שנות מאסר.
עורכת הדין אתי חסיד היא בעלת ניסיון רב בניהול תיקים של הגשת תלונות שווא בכל התחומים. אם נפלתם קורבן לתלונת שווא, הגעתם למקום הנכון.