כמעט בכל בית בישראל ניתן למצוא כמה אורחים לא רצויים בדמוי חרקים, כאשר חלקם מגיעים רק בקיץ, חלקם פעם בשנה וישנם חרקים שפשוט הפכו לדיירי קבע, ואתם אפילו לא מודעים לכך. הכירו את פשפש המיטה, החרק שמתרבה במהירות והופך את חדר השינה שלכם למגרש הפרטי שלו (ושל אלפי חבריו).
פשפשים בבית זה ללא ספק מכת מדינה, ובמאמר זה נבדוק איך הם בכלל נכנסים הביתה, האם הם מסוכנים ומה אפשר לעשות נגדם.
פשפש המיטה: תעודת זהות בקצרה
שם מדעי: פשפש המיטה Cimex lectularius
שם חיבה: פשפש המיטה (כי הוא פשוט חובב מיטות)
משפחה: פשפשיים
מחזור חיים: ביצה > נימפה > בוגר
משך חיים: חצי שנה עד שנה
אוכל מועדף: דם חם של בני אדם וגם חיות אחרות
פעילות: פעיל בעיקר בלילות

איך פשפשים מגיעים אלינו הביתה?
אתם בטח חושבים, רגע אנחנו שומרים על ניקיון, החדר שלנו מבריק, אין שום סיבה שיגיעו אלינו חרקים קטנים ומעיקים לא? אז זהו שכן. לפשפשי המיטה יש יכולות מדהימות להשתחל לתוך בתים, שלא תאמינו באיזה קלות הם מגיעים.
- רהיטים ומזרנים משומשים – רציתם לחסוך כמה מאות שקלים? לפעמים זה עולה יותר. יש לא מעט רהיטים ומזרנים יד שנייה שכבר נגועים בפשפשים, והם פשוט עוברים ביחד עם החפצים אליכם הביתה. שווה לבדוק כל רהיט, מיטה או מזרון משומש, לפני שמכניסים לחדר.
- נסיעות – חופשות זה כיף, מה שפחות כיף זה לבלות בחדר נגוע בפשפשים, ואז מבלי לדעת להביא אותם אתכם בתיקים שלכם, במזוודה, בבגדים ששמתם בארון, כי פשפשים פשוט נתפסים על הכל. מה עושים? לא נכנסים לחדר השינה לפני שבודקים את כל החפצים בקפידה.
- שכנים – יש שכנים שמסייעים כשנגמר הסוכר, ויש שכנים שיש להם פשפשי המיטה בבית, והם עוברים אליכם דרך החריצים הקטנטנים בקירות. במקום לעבור דירה, פשוט אטמו את החורים והסדקים הקטנים שבקירות.
האם פשפשי המיטה מסוכנים?
להבדיל מחרקים אחרים, פשפשי המיטה לא מסוכנים ולא מעבירים מחלות באופן ישיר, אך עדיין יכולים להפוך את חייכם לסיוט. נתחיל בהיבט הפסיכולוגי. איך אפשר לישון טוב בלילה בידיעה שאלפי פשפשים שורצים לכם מתחת לכרית? אם רק המחשבה הזו גורמת לכם להתהפך בחוסר מנוחה, כדאי שתדעו שפשפשים יכולים לעקוץ אתכם במהלך הלילה ולמצוץ את דמכם, ומדובר בכמות גדולה מאוד של פשפשים רעבים. העקיצות לא נעימות, גורמות לגרד עז ואפילו לנפיחות בעור. אם לא תזמינו הדברת פשפש המיטה בקרוב , צפויה לכם שגרה מתישה ומלאה בחרדות, עייפות, עצבנות, ומחלות שנגרמות בעקבות פגיעה באיכות החיים.
פשפשי המיטה נמצאים רק במיטה?
התשובה היא לא. למרות שמיטה היא חלק מהזהות שלהם, אין להם בעיה לקפץ גם למקומות אחרים בבית, בעיקר אם הם מספקים עבורם את הצרכים לחיים אידאליים, כמו טמפרטורה נוחה, חושך ומקומות מסתור. באיזה עוד מקומות הם מסתתרים?
- ספות וכורסאות
- חריצים בקירות במשקופים
- שקעי חשמל, שעונים מעוררים, מכשירי חשמל
- ספרים, ארונות
- וילונות ושטיחים
מה אפשר לעשות נגד פשפשים בבית?
דבר ראשון – אל תיכנסו לפאניקה. דבר שני – אל תהיו שאננים. אם גיליתם פשפשים בבית אתם חייבים לפעול במהירות, שכן בכל רגע נוצרים עוד עשרות ביצי פשפשים ומתוכם יבקעו מאות פשפשים, שיתפשטו לכל עבר.
הצעד הראשון והנכון ביותר, יהיה להזמין חברת הדברה המבצעת הדברת פרעושים והדברת פשפשים בבית. עד שהם יגיעו, תוכלו להכין את הבית לקראת ההדברה, כמו לכבס את כל הבגדים הנגועים, המצעים, הסדינים, השמיכות במכונת הכביסה. הקפידו להשתמש בתוכנית הרתחה של 60 מעלות, ואם אפשר, ייבשו אותם בשמש או במייבש כביסה.
הדברה מקצועית תחסוך מכם את הניסיון המיותר להדביר את כל אלפי הפשפשים במקומות המסתור, מאחר והמדביר יודע בדיוק היכן הם מסתתרים. הוא משתמש בקיטור אדים בעוצמה חזקה במיוחד, כזו שמשמידה את כל הפשפשים במקומות המסתור, וגם את הביצים שלהם.
כדי להבטיח שהבית שלכם יישאר נקי מפשפשים, הקפידו על ניקיון, הימנעו מהכנסת חפצים נגועים בפשפשים לחדר, ואטמו את החורים והחריצים בקירות.