פינוי בינוי הוא אחת האפשרויות הגלומות בחוק ההתחדשות העירונית, שמטרתו להביא לכך שמבנים ישנים שאינם עמידים בפני רעידת אדמה יהיו כשירים לעמוד בה. פינוי בינוי, בשונה מתמ"א 38 נעשה לרוב כאשר מדובר בבניינים ישנים מאוד וכאשר מדובר בגוש בניינים או אף בשכונה שלמה ולא בבניין בודד.
הדיירים מרוויחים מביצוע הפרויקט של הפינוי בינוי, עליה משמעותי בערך הדירה, וחווית מגורים איכותית ומשודרגת. מצד שני, פרויקט כזה עשוי להימשך מספר שנים.
הזכויות המגיעות לדיירים בפרויקט פינוי בינוי
חשוב להיעזר בעורך דין פינוי בינוי כדי לקבל את מלוא זכויות הדיירים בפינוי בינוי, בין הזכויות שכדאי לוודא שיהיו בהסכם ניתן למנות דירה גדולה יותר מהדירה הקיימת, כאשר כדאי לוודא כי בדירה החדשה יהיה חדר ממ"ד, מרפסת. בנוסף, יש לעגן בחוזה תשלום שכירות לאורך תקופת הבניה על ידי היזם, יש לוודא כי קיימים בטחונות בערך שווי הדירה וכן ערבות בנקאית אוטונומית ובנוסף, חשוב שיהיה מצויין בחוזה כי עלות ההובלה בפינוי ובאכלוס תמומן על ידי היזם.
הזכות לסרב
אם אתם מעוניינים לסרב לתוכנית הפינוי בינוי בבניין שלכם חשוב שתדעו כי לצורך כך חובה כי יתקיים לפחות אחד מהתנאים הנ"ל
- 20% ומעלה מדיירי המתחם אינם מעוניינים בפינוי בינוי
- כדאיות העסקה ברמה הכלכלית לא קיימת
- אין בטוחות הולמות
- היזם אינו מתחייב למימון עלות מגורים חליפיים או שהבית החליפי אינו מתאים למגבלות בריאותיות של הדייר.
- נסיבות אישיות מיוחדות אחרות
חשוב לדעת כי כאשר לא מתקיים אף אחד מהתנאים הנ"ל, הדייר הסרבן או הדיירים הסרבנים חשופים לתביעה מצד הדיירים האחרים המעוניינים בביצוע פרויקט הפינוי בינוי.
מה קורה כאשר קיים דייר סרבן ללא שמתקיים אף אחד מהתנאים הנ"ל?
במקרה זה כדאי לפנות לעו"ד תמ"א 38 ופינוי בינוי, אשר יכול להגיש תביעה נגד הדייר הסרבן בשם הדיירים האחרים במסגרת התביעה תוגש בקשה לכפיה של הפרויקט על הדייר הסרבן ומינוי של ייצוג שידאג לדייר הסרבן או לדיירים הסרבנים בתהליך החתימה.