צו ירושה הוא צו שקובע מי הם היורשים של המנוח ומה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון המנוח, בהתאם לכללי הירושה לפי הדין שקבועים בחוק הירושה, וזאת במקרה שהמנוח לא ערך צוואה תקפה.
כדי להוציא צו ירושה, יש להגיש בקשה למתן צו ירושה בפני הרשם לענייני ירושה. ניתן להגיש בקשה כזו גם בפני בית הדין הרבני, אולם הדבר מותנה בקבלת הסכמתם של כל היורשים לפי הדין.
במסגרת הליך הבקשה למתן צו ירושה בפני הרשם לענייני ירושה, ניתן להגיש גם התנגדות למתן הצו, וזאת כפי שיוסבר להלן.
כיצד מגישים התנגדות לצו ירושה
לאחר הגשת הבקשה לצו ירושה, הרשם מפרסם הודעה על כך בעיתון יומי וברשומות וזאת כדי לאפשר הגשת התנגדויות למתן הצו.
לפי סעיף 67 לחוק הירושה, כל מי שמעוניין להגיש התנגדות לצו ירושה רשאי להגיש אותה.
את ההתנגדות יש להגיש תוך 14 יום ממועד פרסום ההודעה על הגשת הבקשה לקבלת הצו בעיתון יומי וברשומות על ידי רשם הירושה, וכל עוד לא ניתן הצו. הגשת ההתנגדות כרוכה בתשלום אגרה.
ניתן להגיש את ההתנגדות באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של משרד המשפטים, או באופן פיזי, באמצעות הדואר או במסירה במזכירות רשם הירושה.
לשם הגשת ההתנגדות, יש להגיש את המסמכים הבאים: נוסח ההתנגדות, תצהיר מטעם המתנגד חתום על ידו ומאומת על ידי עו"ד, יפוי כח אם המתנגד מיוצג על ידי עורך דין, וקבלה בגין תשלום האגרה.
לאחר הגשת ההתנגדות, יעביר רשם הירושה את ההתנגדות ביחד עם הבקשה למתן צו הירושה לבית המשפט לענייני משפחה (סעיף 67א(א)(1) לחוק הירושה).
מגיש הבקשה למתן הצו יירשם כתובע בתיק, ואילו מגיש ההתנגדות יירשם כנתבע (תקנה 21 לתקנות הירושה).
בית המשפט ידון בתיק ויכריע בו בהתאם לטענת הצדדים והראיות שהוגשו בפניו. במידה שההתנגדות תידחה, יינתן צו ירושה כמבוקש. במידה שההתנגדות תתקבל, לא יינתן צו כזה והבקשה לקבלתו תידחה.
עילות התנגדות לצו ירושה
בעוד שהתנגדות למתן צו קיום צוואה יכולה להתבסס על עילות רבות ומגוונות, אזי העילות להתנגדות לצו ירושה הינן מעטות ביחס אליה.
להלן מספר דוגמאות לעילות התנגדות למתן צו ירושה:
(א) קיום צוואה.
סעיף 2 לחוק הירושה קובע כי "היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה; הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה."
כלומר, סעיף זה קובע שהירושה תיקבע לפי הדין רק במידה שהמוריש לא הותיר אחריו צוואה. לפיכך, ניתן להגיש התנגדות למתן צו ירושה בטענה שהמוריש הותיר אחריו צוואה. יחד עם זאת, על מנת שעיזבון המוריש יחולק לפי אותה צוואה, יש להגיש בקשה למתן צו לקיום הצוואה וזאת כדי שיינתן לה תוקף. בקשה זו תתקבל במקרה שלא הוגשה התנגדות למתן צו קיום הצוואה או במקרה שהוגשה התנגדות אולם היא נדחתה.
(ב) קיום יורשים נוספים/קודמים לפי הדין.
במסגרת הבקשה למתן צו הירושה יש לציין, בין היתר, את כל היורשים לפי הדין של המוריש. לפי חוק הירושה, היורשים לפי הדין הינם קרובי המשפחה של המנוח, שכוללים את בן הזוג של המוריש בשעת מותו ושלושה ענפי ירושה/בתי אב שמכונים "פרנטלות", וכוללים את ילדיו ונכדיו של המוריש, הוריו ואחיו של המוריש, סביו ודודיו של המוריש.
הפרנטלות מדורגות לפי סדר זכיה, באופן לפיו ילדיו ונכדיו של המוריש קודמים להוריו ואחיו של המוריש, ואלו קודמים לסביו ודודיו של המוריש. ככל שישנם יורשים בפרנטלה גבוהה יותר, יזכו רק הם בעיזבון המוריש. לא ניתן לעבור לפרנטלה הבאה אם ישנם יורשים בפרנטלה שקודמת לה. בנוסף סדר העדיפויות בתוך כל פרנטלה מעניק עדיפות להורה, ורק אם הוא נפטר במועד מתן הצו, יירש אותו צאצאו.
לפיכך, ניתן להגיש התנגדות למתן צו ירושה בטענה שהבקשה לקבלת הצו איננה מפרטת כל היורשים לפי הדין של המוריש. לדוגמא, הבקשה מציינת רק חלק מילדיו, או שהיא מתעלמת מבת הזוג של המוריש בשעת מותו.
(ג) ציון יורשים שאינם יורשים לפי הדין.
במסגרת ההתנגדות למתן צו הירושה ניתן גם לטעון שהבקשה כוללת יורשים שאינם יורשים לפי הדין. לדוגמא, לפי חוק הירושה, בן הזוג של המוריש צריך להיות "מי שהיה במות המוריש בן-זוגו". לפיכך, מי שהתגרש מהמוריש לפני מותו, למשל, אינו יכול להיחשב כיורשו לפי הדין, ואינו יכול להיכלל בבקשה.
לקריאה נוספת בנושא ביטול צוואה על ידי המצווה
פנו אל עורכת הדין אסתר שלום, האמונה על ניהול תיקי משפחה מורכבים ובעלת ניסיון משמעותי בייצוג צוואות וירושות וקבלו תמיכה וייעוץ מקצועי!
יודגש כי המאמר אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי ובכל עניין בנושא מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום.
עו״ד אסתר שלום
דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204
טלפון: 052-970-6731