איך נאריך את חיינו, עד כמה יעיל החיסון נגד לחץ דם, למה כדאי לאמץ את ויטמין D ולמה המבוגרים יותר מאושרים. מחקרים חדשים ומרתקים על הגיל השלישי
כך נוסיף 14 שנים לחיינו
מחקר חדש מיפה ארבעה מדדים שבעזרתם, טוענים החוקרים, ניתן להוסיף 14 שנים לתוחלת החיים: להימנע מעישון, להתעמל בקביעות, לאכול כמה שיותר פירות וירקות ולצרוך אלכוהול באופן קבוע, אך בכמות מתונה.
המחקר, שנערך באוניברסיטת קיימברידג' ופורסם בכתב העת Public Library of Science Medicine, בחן 20 אלף גברים ונשים בגילאי 47- 79 באנגליה בין השנים 1993- 2006, וממסקנותיו עולה כי מי שאימץ לעצמו את ארבעת העקרונות הללו חי בממוצע 1 שנים יותר מאלה שלא פעלו כך.
"מחקר זה מדגיש עד כמה נדרשים שינויים קטנים להפחתת גורמי הסיכון בכדי להוסיף שנות חיים בגילאים מבוגרים ובפרט בקשישים וגיל הזהב", אומר ד"ר טיס ארמסטורנג, מומחה לפעילות גופנית בארגון הבריאות העולמי (WHO), ומוסיף: "אינו יכולים לומר בוודאות כי כל אחד יכול להאריך את חייו ב- 14 שנים, מפני ש- 14 שנים הינו נתון ממוצע".
ויטמין D יוצא למלחמה
מחקר פורץ דרך שנעשה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קרייטון, ארה"ב, טוען שרובנו לא צורכים מספיק ויטמין D ולכן נמצאים בסיכון גדול יותר לחלות בסרטן. על פי המחקר, נשים בגיל העמידה, שצרכו סידן וויטמין D3 בכמות פי שלושה מהכמות היומית המומלצת על ידי משרד הבריאות האמריקאי, הפחיתו את הסיכון ללקות בסרטן ב- 60 אחוז.
"ממצאי המחקר מרגשים", אמרה ד"ר ג'ואן לאהפה, שעמדה בראש המחקר. "הם מאשרים את מה ששיערנו זה כמה זמן, אך עד כמה לא נהבחן בניסוי קליני: ויטמין D הוא כלי משמעותי במלחמה בסרטן ובמחלות רבות אחרות". החוקרים בסכימים על כך שיש להעלות את המינון היומי המומלץ של הוויטמין, אם עם זאת, סייגו ואמרו כי יש לערוך מחקרים נוספים שיבדקו את תוצאות המחקר נכונות גם לקבוצות אוכלוסייה נוספות: גברים ונשים בגילים שונים וקבוצות אתניות שונות. תוספי מזון של ויטמין D מופיעים בשתי צורות: D2 ו- D3, אבל החוקרים מקרייטן ממליצים על D3 משום שהוא אפקטיבי יותר בבני אדם. כמו כן, הגוף מייצר את הוויטמין הזה בעצמו כשהוא נחשף לשמש. 10- 15 דקות ביום של חשיפה לשמש מספיקות כדי לייצר כמויות גדולות של הוויטמין הזה.
המלצה: חיסון נגד שלבקת חוגרת מעל גיל 60
אנשים מגיל 60 ומעלה צריכים לקבל חסיון שיכול למנוע הרפס זוסטר (שלבקת חוגרת). כך ממליץ המרכז לבקרת מחלות האמריקאי (CDC). יש סיכוי של 50 אחוזים שהחיסון ימנע הדבקות במחלה המציקה בגילאי 60 ומעלה, למרות שהסיכויים הולכים ופוחתים ככל שמתבגרים. וירוס ההרפס הוא למעשה אותו וירס הגורם לאבעבועות רוח, והוא נפוץ מאוד בקרב מבוגרים בארה"ב. לרוב הוא עובר לאחר ארבעה שבועות, אך בחולה אחד מתוך חמישה עלול להתפתח נזק עצבי הגורם לכאבים עזים. סיבוכים נוספים הם צלקות, ובמקרים קשים גם איבוד הראייה והשמיעה.
זה לא מצחיק
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון, ארה"ב, גילו שלאנשים מבוגרים קשה ותר להבין בדיחות. הסיבה לכך היא, ככל הנראה, ירידה ביכולות מסוימות הקשורות בגיל, כמו זיכרון לטווח קצר, גמישות קוגניטיבית וחשיבה מופשטת. המחקר כלל 40 מבוגרים מעל גיל 65 ו- 40 סטודנטים. הם התבקשו לבחור מבין כמה אפשרויות את הפאנץ'- ליין הנכון של בדיחות מילו8ליות ואת הסיום הנאות לקומיקס. במבחן הפאנץ' ליין השיגו הצעירים תוצאות טובות ב- 6 אחוזים מהמבוגרים, ובמבחן הקומיקס הישגיהם היו טובים ב- 14 אחוזים. מחבר המחקר, פרפו' בריאן קרפנטר, אמר בעקבות הממצאים: "המחקר לא בדק מה מצחיק אנשים, אלא אם הם מבינים מה אמור להיות מצחיק. ישנם מנגנונים קוגניטיביים בסיסיים המשפיעים על היכולת להבין מה קורה בבדיחה. לאנשים מבוגרים ייתכן שיהיה קשה יותר על מה הבדיחה, כיוון שהמנגנונים האל הפועלים ביעילות פחותה".
לחץ דם. החיסון והתוצאות
בכנס של איגוד הלב האמריקאי, שהתקיים באורלנדו, פלורידה, הוצגו תוצאות מחקר על חיסון נגד יתר לחץ דם. החוקרים הצביעו על יעילות החיסון בטיפול ביתר לחץ דם והעלו את הסברה כי מטופלים רבים יעדיפו לקבל אותו אחת ל- 5 חודשים במקום ליטול כדורים מדי יום. במחקר השתתפו 72 אנשים (65 גברים ו- 7 נשים), שגילם הממוצע 51.5. חלקם קיבלו את החיסון נגד לחץ הדם וחלקם קיבלו חיסון דמה.
בקרב הקבוצה שקבילה את החיסון האמיתי נרשמה ירידה בלחץ הדם תוך שמירה על לחץ דם מתום לאורך זמן. לחיסון נמצאו גם שני יתרונות מובהקים: היתה לו השפעה מכרעת בשעות הבוקר המוקדמות, שבהן לחץ דם גבוה מעלה את הסיכון להתקף לב, ובניגוד לתרופות מסוימות, הוא הביא לעלייה מועטה בלבד ברמות האנזים רנין, הגורם לדלקות וקשור בכשל תפקודי כלי הדם.
הצעד הבא במחקר הוא ניסוי נוסף, שיקבע אם משטר חיסון שונה יביא לתוצאות טובות יותר.
אור בקצה המנהרה
מחקר חדש שפורסם בחודש אפריל בכתב העת American Sociological Review מצביע על ממצאים מפתיעים: אוכלוסיית גיל הזהב האמריקאית נמצאה כאוכלוסייה הכי מאושרת במדינה. המבוגרים האמריקאים הכי פעילים חברתית, זאת בניגוד לסטריאוטיפ של הזקן הערירי.
"החדשות הטובות הן כי עם הגיל בא האושר", אומר יאנג יאנג מאוניברסיטת שיקגו, שערך את המחקר. "למרות שעם הגיל אנו חשים יותר כאבים ועם השנים אנו מאבדים חברים ויקירים, האוכלוסייה המבוגרת מסופקת יותר ממה שיש לה בהשוואה לצעירים".
ממצאיו של יאנג מבוססים על ראיונות אישיים שנערכו בקרב מדגם מייצג של אמריקאים בין השנים 1972- 2004, במהלכן רואיינו כ- 28 אלף איש ואישה בגילאי 18- 88,. בין יתר הממצאים התגלה כי 33 אחוזים מהמבוגרים האמריקאים בגיל 88 דיווחו שהם מאושרים מאוד, בהשוואה ל- 24 אחוזים בלבד בגיל 18 עד שנות ה- 20 המוקדמות, שהעידו על עצמם כמאושרים מאוד. נקודה מעניינת נוספת היא ש- 75 אחוזים מקרב הנשאלים בגילאי 57 עד 85 עסוקים בפעילויות חברתיות על בסיס שבועי, יותר מכל שאר קבוצות הגיל. מהנתונים עולה כי העיסוקים החברתיים כללו אינטראקציה עם השכנים, פעילויות במוסדות דת, התנדבות וחברות במועדון או מתנ"ס.
* המאמר באדיבות מדיקל, בריאות ורפואה