מסחר בשוק ההון הוא עולם מורכב ומרתק שבו הציבור הרחב יכול לסחור במגוון "ניירות ערך": מניות, כתבי חוזים, אופציות, אג"חים (אגרות חוב), תעודות סל ועוד. ניירות הערך מונפקים על ידי חברות עסקיות והממשלה והם משמשים כאמצעי לגיוס הון. השקעה נבונה בניירות ערך תוכל ליצור עבורכם כמשקיעים תשואות משמעותיות – הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
המסגרת בה מתבצע מסחר בשוק ההון נקראת "הבורסה" והיא משמשת כפלטפורמה לביצוע החליפין במגוון ניירות הערך המונפקים עבור המשקיעים. כדי להתחיל לסחור בבורסה אתם צריכים שיהיה לכם חשבון השקעות אישי אשר אותו אתם פותחים אצל אחד מחברי הבורסה. את הליך ההשקעות עצמו, אתם יכולים לבצע באופן עצמאי או להיעזר לשם כך במומחים או בגופים מקצועיים: בתי השקעות פרטיים או סוכנויות ביטוח.
מסחר בשוק ההון קיים בכל העולם ואצלנו זה מתבצע באמצעות "הבורסה לניירות ערך בתל אביב". מי שאחראים לפקח על הבורסה בישראל הם "רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון", "הרשות לניירות ערך" ו"הרשות לאיסור הלבנות הון ומימון טרור". מצד אחד, מסחר בשוק ההון יכול ליצור עבורכם הכנסות משמעותיות. מצד שני, אתם צריכים שיהיה לכם ידע בסיסי לפני שאתם נכנסים אליו, כי לצד הסיכוי להרוויח קיים כמו הסיכון להפסיד.
אז הנה 3 נקודות שרצוי שתכירו כדי להבטיח לעצמכם כניסה "חלקה" אל תחום המסחר העצמאי בשוק ההון:
- סיכויים וסיכונים: השקעות בשוק ההון כרוכות בסיכויים ובסיכונים. ככל שהרווח הפוטנציאלי הוא גבוה יותר, זה אומר שרמת הסיכון שלו גבוהה גם כן. לצד זאת, לא לכל ניירות הערך יש אותן רמות סיכונים ולכן חשוב ללמוד ולהכיר את ההבדלים ביניהם. ככל שתתעניינו, תלמדו ותכירו יותר, תוצאות המסחר שלכם תוכלנה להשתפר פלאים.
- 'פסיכולוגיית משקיעים': אם בכוונתכם לסחור בשוק ההון, עליכם להשאיר את הפסיכולוגיה בחוץ. שיקולים שאינם רציונאליים, כאלו המתבססים על תחושה במקום על ניתוח וחישוב מדויקים עלולים להוביל אתכם לבצע השקעות שגויות. למשל, אם ראיתם שמחירה של מניה עלה – זה לא אומר שהוא יוסיף לעלות לאורך זמן. צריך לבחון את נתוני המניה, לבדוק את היסטוריית התנודות שלה, לחפש תחזיות של מומחים מובילים וכן הלאה, ורק אז לקבל את ההחלטה: האם כדאי (או לא כדאי) להשקיע באותה מניה.
- השפעות פוטנציאליות על מחיריהן של מניות: לפני הכול, שוויין של מניות נקבע במהלך המסחר הרציף – בהתאם להיצע והביקוש בשוק. כשאנחנו רוכשים מניות, אנו קונים למעשה בעלות יחסית על גוף עסקי מסוים. אותן מניות מייצגות את שוויו של אותו גוף כפי שהוא מוערך על ידי "כוחות השוק": קוני ומוכרי המניות. בפועל, מחירי המניות מושפעים ממגוון גורמים: נתוני מאקרו כלכליים, דוחות כספיים, שינויים טכנולוגיים, שינויים במפת התחרות, המלצות של אנליסטים מומחים ועוד.
אנו מאחלים לכם מסחר נבון, פורה ומוצלח!