מעוניין לפתוח עסק חדש ומתלבט בין עוסק מורשה לעוסק פטור? מהם ההבדלים העיקריים והמהותיים ביותר בין עוסק מורשה לעוסק פטור? מהי המשמעות של פתיחת עוסק מורשה מבחינת התנהלות מול רשויות המס וגורמים נוספים? כל זאת ועוד במאמר זה.
עוסק מורשה או עוסק פטור?
רוב האנשים משוכנעים שההבדל היחידי בין עוסק מורשה לעוסק פטור הוא תלוי הכנסה, אך למעשה ישנם הבדלים חשובים נוספים. באופן כללי עוסק פטור הוא עצמאי שאינו רשאי לגבות מע"מ בעסקאות, הוא גם לא רשאי לקזז מע"מ מהוצאות העסק שלו ועליו להפיק קבלה בכל עסקה. מחזור ההכנסות השנתי של עוסק פטור הוא עד 100,491 ₪ נכון לשנת 2020, הסכום מתעדכן אחת לשנה.
עוסק פטור אינו צריך להגיש דוחות חודשיים או דו חודשיים למע"מ, לעומת עוסק מורשה החייב בדיווח חודשי או דו חודשי. עוסק מורשה אינו מוגבל מבחינת ההכנסות השנתיות, הוא חייב לגבות מע"מ בכל העסקאות, הוא רשאי לקזז מע"מ מההוצאות של העסק ומדרגות המס שלו זהות לאלה של העוסק הפטור.
פתיחת תיק עוסק מורשה או עוסק פטור
השלבים של פתיחת עוסק מורשה זהים לשלבי פתיחת עוסק פטור, יש לפתוח תיק במע"מ באחת משתי דרכים: התייצבות פיזית במשרד מע"מ הקרוב למקום המתוכנן של העסק החדש, או רישום באמצעות מייצג מורשה כמו רואה חשבון. בעת פתיחת התיק במע"מ יש להציג מסמכים שונים כמו תעודת זהות וספח, חוזה קנייה או השכרה של מקום העסק, צ'ק מבוטל או אישור על ניהול חשבון בנק, מסמכים המעידים על הקמת העסק כמו רכישת ציוד, חוזה עם לקוח וכו'. יש למלא טופס 821 ולחתום עליו.
חשוב לציין כי יש סוגי עיסוק המחייבים פתיחת עוסק מורשה בלבד, למשל אדריכלים, שמאים, עורכי דין, רופאים, מהנדסים, בעלי בית ספר לנהיגה, בעלי גנים פרטיים ועוד, ללא קשר בגובה ההכנסה הצפוי של העסק.
לאחר פתיחת תיק במע"מ ממשיכים לפתיחת תיק במס הכנסה, יש למלא טופס ייעודי ולהציג מסמכים שונים, התהליך לפתיחת העסק מהיר ולרוב משרד מס הכנסה ממוקם בסמוך ללשכת מע"מ. לאחר הרישום במס הכנסה יש להגיע לביטוח לאומי ולפתוח תיק עצמאי.
מהם ההבדלים המהותיים בין עוסק מורשה לעוסק פטור?
- מחזור הכנסות שנתי – עוסק פטור מוגבל להכנסה שנתית של עד 100,491 ₪, אם הוא עובר את ההכנסה עליו לשנות סטטוס במע"מ, לעוסק מורשה אין הגבלות מבחינת גובה הכנסותיו.
- דיווח לרשויות המס – עוסק מורשה ועוסק פטור חייבים בדיווחים שונים לרשויות המס בישראל, יחד עם זאת עוסק פטור לא צריך להגיש דיווח חודשי או דו חודשי ללשכת מע"מ לעומת עוסק מורשה החייב בדיווח השוטף, לכן ההוצאות של עוסק מורשה גבוהות יותר כיוון שלרוב מעסיקים רואה חשבון.
- גביית מע"מ – עוסק פטור מפיק רק קבלות, הוא אינו רשאי לגבות מע"מ מהלקוחות. עוסק מורשה חייב לגבות מע"מ בכל עסקה ולדווח על כך, לכן עליו להפיק חשבונית מס בגין כל עסקה ולאחר קבלת התגמול מהלקוח עליו להפיק קבלה, בדרך כלל מפיקים חשבונית מס קבלה במסמך אחד לאחר קבלת התשלום.
- קיזוז מע"מ – עוסק מורשה רשאי לקזז מע"מ מהוצאות העסק, עוסק פטור אינו רשאי.
- מעמד – הסטטוס של עוסק מורשה נחשב ליוקרתי יותר ומאפשר לו להתמודד במכרזים ולעבוד עם לקוחות גדולים יותר.