צריכת העגבניות התרחבה בשנים האחרונות בצורה משמעותית וכיום ניתן למצוא בתי צמיחה שמגדלים אותן לכל אורך עונות השנה. עם זאת, העונות הקלאסיות הן עדיין האביב והקיץ וזאת מסיבות שקשורות להגנה על הגידולים ומניעת מחלות.
קשה לתאר ארוחת בוקר, צהריים או ערב בלי עגבניה וזה המרכיב הראשון שנכנס לכל סלט או מנת פתיחה. במקביל, בשנים האחרונות יש מודעות גבוהה יותר לצריכת פירות וירקות מכל הסוגים והצבעים ולכן חלה גם עלייה בביקוש לעגבניות.
אם בעבר היו מגדלים עגבניות רק בשטחים פתוחים, ללא הגנה מפגעי האקלים ועם מגבלות מסוימות מבחינת התאמה לתנאי מזג האוויר, הרי שכיום גידול עגבניות בבתי צמיחה הפך להיות הגידול השליט בשטח עונה אחר עונה.
כך הגיעו העגבניות לישראל
בשביל להבין כיצד נקבעת עונת הגידול של עגבניות צריך לחזור מעט אחורה ולהכיר את מאפייני הצמח. העגבניה שייכת למשפחת הסולניים, שאליה משתייכים ירקות מאכל נוספים כגון תפוחי אדמה, חצילים ופלפלים, כמו גם פרחים כמו פטוניה ועשבי בר כמו סלונום שעיר.
מוצאו של הצמח מהרי האנדים בדרום אמריקה והוא נמצא בכמויות גדולות בפרו, אקוודור וצ'ילה, אך יש מינים שקרובים לו גם באיי הגלפגוס. צמח העגבניות הבוא לאיטליה במאה ה-16 ושימש בתחילת דרכו כצמח נוי. רק מאוחר יותר הוא הפך להיות צמח מאכל, בעוד לישראל הוא הגיע במאה ה-19 יחד עם נזירים צרפתיים.
מבחינה בוטנית, מדובר בצמח חד-שנתי בעל גבעולים עשבוניים: הוא מתפתח כשיח, הענפים הצעירים גדלים כלפי מעלה ורק עם התפתחות הצמח ובשל משקל הפרי הם מתכופפים ומתחילים לרבוץ על האדמה. כמו כן, פרחי העגבניה מופיעים כתפרחת והפרי הוא ענבה בתי שתי מגורות או יותר.
למה מגדלים עגבניות בקיץ?
גידול עגבניות נעשה בשטחים פתוחים ובתחילת עונת האביב והקיץ. אלו עונות קלאסיות לגידול עגבניות כי אוכלוסיית המזיקים עדיין מצומצמת וניתן להקטין את ההשלכות השליליות ואת הסיכוי להידבקות בווירוסים. בתוך כך, גידול עגבניות שרי נעשה בשטחים מוגנים ופתוחים כאחד כי זהו מין שממשיך להניב פרי גם אם הוא נפגע על ידי מחלת וירוס צהבון האמיר.
עגבניות מגדלים כאמור בשטחים פתוחים באביב ובקיץ ובבתי גידול סגורים לכל אורך השנה, לצרכי מאכל ולתעשייה. ההבדל הוא שאת העגבניות למאכל מגדלים כתוצרת טרייה גם בבתי צמיחה ובתי רשת לפני שמשווקים אותן בתפזורת, בעוד בתעשייה משתמשים בעגבניות לייצור מיץ, רסק ורכז ואין צורך באריזה שלהן. כמו כן, בתעשיית החקלאות משתמשים לעיתים קרובות בשטחים פתוחים לגידול עגבניות קלופות, עגבניות יבשות חתוכות או כתוספי מזון וצבעי מאכל.
התנאי היחיד לגידול מוצלח של עגבניות בבתי צמיחה לכל אורך השנה הוא להשתמש בחיטוי קרקע בכל עונה. החיטוי נעשה באמצעות תכשירים עמידים והוא מונע הצטברות מחלות ופגעי קרקע אחרים.