ירקות הם מרכיב חיוני בתזונה בריאה ויש המון סיבות ויתרונות לשלב ביניהם. רוצים לדעת איך הירקות משפיעים על הגוף וכיצד מפיקים מהם תועלת? הנה המדריך המלא
סקר שביצע מכון וולקני ופורסם ב-2015 אישש את ההשערה שלפיה בישראל אוכלים הרבה פירות וירקות. לפי התוצאות, 80% מאזרחי ישראל מגוונים פירות וירקות בתזונה שלהם כמעט על בסיס יומי, לעומת 10% שהצהירו שהם צורכים אותם 2-3 פעמים בשבוע בלבד. אלו נתונים שמצטרפים לממצאים של סקר OECD, שלפיו בישראל אוכלים 197.6 ק"ג ירקות לנפש לשנה. בקריטריון הזה מדורגת ישראל במקום השלישי בעולם כאשר רק יוון וטורקיה לפניה, אבל אין ספק שמדובר בסיבה לגאווה.
על אף האמור לעיל, צריכת הירקות הגבוהה בישראל לא בהכרח נובעת ממודעות של הציבור הרחב לערך התזונתי שלהם. ישראלים רגילים לאכול ירקות מגיל צעיר בעידוד משרד החקלאות, בגלל האקלים הנוח שמאפשר גידול מגוון ובשל מחירים אטרקטיביים בהשוואה למדינות אירופה וארצות הברית. כתוצאה מכך, דווקא הערך התזונתי מעט נזנח וזה הזמן להרים את הכפפה ולהזכיר כמה יתרונות בולטים שיש רק בירקות.
כל הסיבות להכניס לתפריט ירקות
ירקות אמורים לתפוס כמות גדולה בתפריט התזונתי כי יש בהם מעט פחמימות. הם מספקים מים, מינרלים, ויטמינים וסיבים וכמעט ואין בהם שומן. כדאי לאכול ירקות כי הערך התזונתי שלהם גבוה אך יש בהם מעט קלורית, מה גם שהם מכילים שפע אוקסידנטים ואשלגן. זה אומר שבעזרת ירקות ניתן למתן צריכת סוכרים ומלחים ולהחזיר לגוף את האיזון הנדרש לפעילות תקינה.
כמו כן, מחקרים אחרונים מראים כיצד צריכת ירקות מונעת סרטן ושורה ארוכה של בעיות בריאותיות נוספות. כך למשל כדאי לאכול ירקות באופן סדיר כי הם מונעים מחלות כלי דם ולב ב-22%, מפחיתים את הסיכון לשבץ בעד 70% ומורידים לחץ דם. במקביל, הירקות מומלצים עבור גברים ונשים בכל הגילאים והם מצוינים לחולי סכרת כי יש בהם ערך גליקמי נמוך.
למה לשלב בין סוגי ירקות?
לפי נתונים רשמיים של מכון המחקר בכנסת, בשנת 2010 הייתה ההוצאה של משקי בית בישראל על צריכת מזון 67 מיליארד ש"ח, ומתוכם 15 מיליארד הוצאו על פירות וירקות. המסקנה היא שישראלים לא רק אוכלים הרבה ירקות אלא גם מגוונים בהם, וכך הם מרוויחים יתרונות נוספים.
לכל חלקי הצמח בירקות יש הרכב שונה ולכן מומלץ לשלב בין ירקות שורש כמו גזר ובצל, ירקות שבהם אוכלים רק את הגבעול כמו סלרי, ירקות שבהם אוכלים את העלים כמו חסה וכרוב, תפרחות כמו כרובית וברוקולי, תרמילים כמו שעועית ירוקה ואפונה ופרי כגון עגבניה, קישואים ופלפלים. אנשים שמבינים את זה צריכים להכניס את הירקות לתפריט כמה שיותר מוקדם, ולכל הפחות לנצל את הנגישות הגבוהה שלהם בישראל.