נשים רבות בגיל הפוריות סובלות מכאבי מחזור. כאבי מחזור נחשבים לתופעה שכיחה אך אם את סובלת מכאב חריג וחריף יותר, המלווה בדרך כלל בדימום חזק וארוך יותר מהרגיל, יתכן ואת נמצאת בסטטיסטיקה של אחת מעשר נשים הסובלות מאנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית דלקתית וכרונית, אנדו = פנים, מטריוס = רחם. זו בעיה שכיחה בקרב נשים בגיל הפוריות, היא נובעת מהתפתחות תאים הדומים לתאי הרירית מחוץ לרחם. התאים מתפתחים באזורים מחוץ לרחם כגון החצוצרות, השחלות, אזורים נוספים בחלל הבטן וגם באגן הנשי. יש מקרים בהם התאים מתפתחים באזורים מרוחקים יותר כמו שלפוחית השתן, המעיים והרקטום.
מהם ההבדלים בין כאבי מחזור לכאבי האנדומטריוזיס?
כאמור, נשים רבות סובלות מכאבי מחזור רגילים, בדרך כלל הכאבים מתחילים לפני המחזור החודשי ובמהלכו, וכדי לא לסבול אפשר לקחת משככי כאבים. כאבי האנדומטריוזיס הם קשים וחריפים בהרבה מכאבי מחזור רגילים, זהו אחד התסמינים המוכרים של הבעיה.
בנוסף, הכאבים המאפיינים את מחלת האנדומטריוזיס מקרינים בדרך כלל גם לאזור הגב התחתון ולרגליים, בעור הכאבים הנלווים למחזור הרגיל הם בעיקר באזור הרחם והבטן התחתונה.
מעבר לעוצמת הכאב ולהקרנות שלו לאזורים אחרים, אישה הסובלת מאנדומטריוזיס לרוב תסבול במהלך המחזור החודשי מדימום חזק ומוגבר. נשים הסובלות מאנדומטריוזיס מתלוננות בדרך כלל גם עם כאבים במהלך קיום יחסי מין או מכאב לאחר יחסי המין, ולרוב הן יתלוננו גם על כאבים כרוניים המתאפיינים ברגישות גבוהה ובכאב עמום יחסית באזור האגן. יש נשים המתלוננות גם על כאב בעת מתן שתן. חשוב לציין כי הכאבים השונים מהווים תסמינים מוכרים של מחלת האנדומטריוזיס, לכן הרופא מתשאל את המטופלת לגבי סוג, עוצמת ומיקום הכאבים כדי לאבחן את הבעיה ולהציע טיפול מתאים.
אגב, ישנם תסמינים נוספים למחלת אנדומטריוזיס:
- עייפות כרונית.
- מתן שתן בתכיפות גבוהה מהרגיל בזמן מחזור.
- הפרעות שונות במערכת העיכול כמו עצירות, שלשול, נפיחות ואפילו כאבים ודם ביציאות.
- דימום וסתי ממושך ומוגבר יותר מהרגיל.
- בעיות פוריות וקושי להרות.
- מצב רוח ירוד.
- דיכאון.
מתי לפנות לרופא?
אם את סובלת מכאב חריף וחזק יותר מהרגיל לפני או במהלך המחזור, ואם את מזהה חלק מהתסמינים שציינו למעלה, עלייך לפנות בהקדם לרופא הנשים שלך. חשוב לעבור אבחון כמה שיותר מוקדם כדי להציע לך טיפול יעיל ואפקטיבי. הטיפול באנדומטריוזיס יסייע להפחתת כאבים באופן משמעותי ולשיפור ניכר באיכות החיים שלך.
שיטת הטיפול המומלצת והמקובלת כיום היא בגישת הלפרוסקופיה, זו גם השיטה היעילה לאבחון הבעיה. עם זאת, ההחלטה על לפרסוקופיה אינה דבר של מה בכך, הטיפול מחייב ניסיון וידע רב, יש לעבור מספר בדיקות מקדימות לפני ביצוע ההליך הזעיר פולשני, ויש להתייחס לתלונות של המטופלת ולכאבים ממנה היא סובלת, לגילה ולממצאי ההדמיה, כמו גם לטיפולי פוריות אם האישה עוברת או עברה.