בט"ו בשבט הזה נלחמים להצלת הדבורים: אלפי עצים ושיחים צופניים יינטעו על ידי מועצת הדבש וקק"ל בכוכב יאיר-צור יגאל במטרה לספק מקור צוף לדבורים ההולכות ונעלמות.
החל פרויקט משותף של מועצת הדבש, קרן קיימת לישראל והמועצה המקומית כוכב יאיר-צור יגאל, לנטיעת כאלפיים עצים ושיחים צופניים בשטחי המועצה. בנטיעות הראשונות השתתפו זאב מידן מנכ"ל מועצת הדבש, שימי אליאל ראש מועצה מקומית כוכב יאיר-צור יגאל, תושבי כוכב יאיר-צור יגאל, קבוצת 'הנוטעים' ושבט הצופים 'צור' מכוכב יאיר.
מטרת הפרויקט היא להציל את ענף הדבורים ולתת מענה להתמעטות צמחי הצוף בארץ, עקב היעלמות של שליש מכמות הדבורים בכל רחבי הגלובוס. הסיבה הראשונה והעיקרית הינה התמעטות המזון לדבורים, כלומר צוף. עם התרחבות שטחי הערים, הבטון והנדל"ן והצטמצמות האזורים החקלאיים, קיים מחסור בפרחי צוף המשמש מזון לדבורים.
המועצה המקומית כוכב יאיר-צור יגאל, הצטרפה לפרויקט הנטיעות הצופניות הארצי, במטרה להגדיל את מספר העצים והצמחייה בתחומה, לסייע לדבוראים ולמועצת הדבש במימוש מטרותיה ובכך לשמור את המשך קיומו של ענף החקלאות ולחבר בין הקהילה לטבע.
במסגרת הפרויקט יינטעו מעל כאלפיים עצים שיסופקו על ידי הקרן הקיימת לישראל, בעלות של כ- 30 אלף שקלים. הנטיעות יתבססו ברובן על צמחיית חורש ארץ-ישראלית טיפוסית, המתאימה מבחינה צופנית לשטח הנטיעה ותתבצע בשטח כולל של כ- 30 דונם, ביחס של 40 עצים לדונם. בצור יגאל יינטעו עצים על שטח של 45 דונם בגבעת המוצב ובדרגות כוכב יאיר יינטעו עצים בשטח של 15 דונם. מיני העצים שיינטעו ויהוו את ליבת החורש הם: אשל הפרקים, חרוב מצוי, כליל החורש, מילה סורית, שיזף מצוי, שקד מצוי, מורינגה רתמית ועוד.
בנוסף, כחלק מהפרויקט מתוכננים בשטחי הנטיעה, שבילי הנגשה לנכים ופינות ישיבה עם ספסלים למטיילים.
זאב מידן, מנכ"ל מועצת הדבש מברך על הפרויקט החשוב: "במועצת הדבש פועלים באופן רצוף באיתור שטחים נוספים מתאימים לנטיעה בישראל ומגייסים את שיתוף הפעולה של ראשי הרשויות בכל הארץ לטובת הצלת הדבורים. שיתוף הפעולה עם ראש המועצה שימי אליאל, נוצר בטבעיות ושמחנו על היוזמה המבורכת לנטיעה בשטחי המועצה, שם הבינו מיד את החשיבות הקריטית בהגדלת שטחי המרעה לדבורים", אומר מידן ומוסיף "בכל העולם קיים חשש גדול לעתיד ענף הדבורים עקב תופעת היעלמותן המתרחבת בשנים האחרונות, דבורת הדבש הינה המאביקה המרכזית בטבעשאחראית להאבקת 80% מהיקף הגידולים החקלאיים בעולם. לכן קיימת חשיבות מרכזית להתגייסות כוללת של כלל הגופים בישראל, כמו גם לכל אדם בישראל לנטיעת צמח צופני בגינתו הפרטית ובנטיעות הקרובות בט"ו בשבט. כל צמח צופני שיינטע יסייע בייצור מזון לדבורי הדבש והמשך קיום של החקלאות וייצור המזון".
שימי אליאל, ראש מועצה מקומית כוכב יאיר-צור יגאל: "כמועצה הפועלת באופן קבוע לשמירה על הסביבה, שמחנו מאוד לקחת חלק בפרויקט חשוב זה, במטרה להציל את ענף הדבורים ועל ידי כך להעשיר גם את היישוב המקסים שלנו ואת האזור כולו בצמחיה ירוקה, פורחת ומגוונת".
אביב אייזנבנד, מנהל מחלקת יערנות ופיתוח מקצועי, באגף הייעור, קק"ל: "הקרן הקיימת משקיעה ומטפחת את הסביבה הירוקה בישראל. חלק מהמאמץ המקצועי שלנו הוא להתאים את הנטיעות לדרישות האקולוגיות השונות, בחלקי הארץ המגוונים בישראל. קק"ל מקיימת קשרי עבודה ושיתוף פעולה פורה עם מועצת הדבש והדבוראים מעל 15 שנה. קק"ל מגדלת עבור הדבוראים כ- 100 אלף שתילים מידי שנה".
מאחר ומדובר בפרויקט נטיעה רחב היקף, הוכנה תכנית עבודה מקצועית על ידי נועם ביבי, אגרונום בחברת "פתילת המדבר": "בתכנית הנטיעה המקצועית, מוצעים כל שלבי העבודה לשנים הקרובות, על מנת שהנטיעות יתבססו בקצב הצימוח הראוי והנכון לכל עץ ושיח. מועצת הדבש המלווה את הפרויקט, תבצע עם המועצה את הנטיעות, תספק בין היתר את מערכות ההשקיה והטפטוף ותדאג לקליטתם בשנים הראשונות. המועצה המקומית מספקת את השטחים, מתוך הבנה שמדובר בנטיעות לטווח ארוך שנים ותדאג להשקותם בשנים הראשונות, עד להתבססות השתילים. לאחר שנתיים, אזור הנטיעות יועבר לאחריות מתנדבי קבוצת "הנוטעים" שידאגו לו עד להתבססותו הסופית" אומר ביבי.
לקראת ט"ו בשבט, יינטעו מעל 500 אלף עצים ושיחים צופניים ברחבי הארץ, במסגרת פרויקט הנטיעות הצופניות הארצי של הקרן הקיימת לישראל ומועצת הדבש, הפועלים בשיתוף פעולה עם הרשויות האזוריות והמקומיות, משרד הביטחון, צה"ל, כביש חוצה ישראל, רכבת ישראל ועוד. כמו כן, יזמו השנה מועצת הדבש והדבוראים פרויקטים לנטיעות צופניות בהיקף של מעל 100 אלף עצים צופניים, באזור מגוריהם של הדבוראים והמכוורות בישובים.
מנתוני מועצת הדבש: בישראל כיום 500 דבוראים אשר מטפלים ומטפחים 110,000 כוורות הפזורות בנקודות מרעה צופניות, מתוכן 60,000 כוורות המשמשות להאבקה.