לנפש שלנו יש כל מיני כלים להגן על עצמה. החיים הם מורכבים ומלאים באתגרים והדרך של הנשמה להתמודד איתם היא דרך מנגנוני הגנה מיוחדים, אותם חוקרים במדעי הפסיכולוגיה. חרדה היא ההגדרה למקרה בו פחד גדול כמו 'משלט', על האדם הסובל מהבעיה ולא מרפה ממנו. כלומר, יש מין תחושה כאילו כמו של מחשבות חוזרות, אשר יכולות להפריע לקיומה של שגרת חיים תקינה ומיטיבה. במאמר הבא ננסה קצת לפשט את המושג ולתת כלים להתמודדות.
לא מדובר על תופעה לה אותם סימפטומים בכל פעם
כאשר אנחנו משתמשים במונח חרדה, אנחנו בעצם מכניסים לתוך הכותרת הגדולה, תופעות שונות, להן מכנה משותף. לצורך העניין OCD, חרדה טורדנית כפייתית והפרעת דחק פוסט טראומתית, נכנסות שתיהן לאותה הקטגוריה, אבל הביטוי לחרדה והגורמים אליה ישתנו. עבור הסובלים מתופעה כמו OCD, אנחנו נראה איך הניסיון לפעול באובססיביות בצורה מסוימת מביאה כמו תחושה של הקלה. לצורך ההמחשה, מי שחושש מכך שהידיים שלו לא נקיות מספיק ולכן הוא יסבול ממחלה, ירצה כל הזמן לשטוף את הידיים באופן כפייתי. לעומת זאת, הפרעת דחק פוסט טראומתית, יכולה להיות מלווה בתסמינים כמו חלומות רעים, תחושת פחד נוראית בסיטואציות מסוימות אשר יכולות להזכיר את הטראומה וכן הלאה.
אנחנו לא תמיד יודעים מה הסיבה
אנחנו גם צריכים לזכור כי אנחנו לא יכולים לשים את האצבע על הנסיבות שהביאו להתפתחות התסמינים. יש מי שהמקור לתחושת החרדה מקורה בסיטואציות אליהן נחשפו לאורך החיים. לצורך ההמחשה, מי שעבר תאונת דרכים קשה, עלול לפתח חרדה מנהיגה ברכב. לעומת זאת, יש מי שיכולים להעיד על פחדים לא מוכרים כבר מגיל צעיר. לכן, אנחנו תמיד צריכים לזכור כי אף אחד לא 'אשם' בכך שהוא סובל מפחדים וחששות. אנחנו יכולים להצביע במחקרים על כך שחלקים עצומים באוכלוסיית העולם סובלים או יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מחרדות. השאלה היא מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את איכות החיים של אותם אנשים.
אז מאיפה מתחילים לטפל בבעיה
חשוב לזכור כי כאשר אנחנו מדברים על טיפול בחרדה, אנחנו לא מדברים על פעולה אחת אותה יש לעשות כדי להשלים את הטיפול. מדובר על תהליך ולעיתים, תהליך ארוך ומורכב. בשלב הראשון, חשוב לנסות להתחקות אחרי התופעה עצמה. כלומר, לפעמים אנחנו רואים מי שלוקח להם בכלל זמן להבין כי המחשבות הטורדניות, תחושת האי שקט, קשיי השינה ועוד, הם תוצר של חרדה. שלב הזיהוי כאן הוא קריטי ואם אתם אפילו נמצאים בתחושה של ספק קל, הרי שזה הזמן לפנות כדי לקבל סיוע מקצועי.
טיפול בחרדה מתנהל בדרך כלל בסדרה של מפגשים עם מטפל או מטפלת מנוסים, אשר ביחד, מנסים לפרק עם המטופל את הנסיבות שהובילו להתפתחות החרדה וביחד, מנסים להתגבר על הקשיים הללו.
מה זה טיפול CBT ואיך הוא קשור לחרדה
בגדול, יש בעולם הפסיכולוגיה שתי גישות מרכזיות. הראשונה היא כי על ידי שיח ושיקוף, על ידי חקירה של החיים אחורה, אפשר לנסות לבנות נראטיב שיאפשר למטופל להרגיש טוב יותר. CBT הוא תחום מחקר חדש יחסית אשר מדבר על התפתחות של חרדה וקשיים נוספים, בתור מנגנון שהתפתח בתוך המוח בעקבות נסיבות מסוימות והטענה היא כי אפשר לשנות את ההתניות במוח כדי להתמודד עם קשיים. למשל, טיפול בחרדה חברתית יכול להיות על ידי כך שבכל חשיפה של המטופל לסביבה חדשה, ננסה ליצור התניה חיובית שתהפוך את ההיחשפות הזו לחוויה נעימה. כמובן, מדובר על תהליך ארוך אותו כדאי לעשות בליווי מקצועי. אבל המחקר טוען כי לאורך זמן, נראה כיצד החרדה נעלמת לאט ומקבלת פנים חדשות.
תמיד כדאי לפנות כדי לקבל עזרה
כך או אחרת, המסקנה החשובה של המאמר הזה היא לא להישאר לבד עם החרדה. אם אתם נמצאים בקושי ואם אתם חוששים, הרי שהדבר החשוב ביותר הוא לפנות כדי לקבל טיפול הולם שיעזור לכם להרגיש יותר טוב בסופו של דבר.