החיים המודרניים מביאים איתם המון אתגרים, לחץ נפשי וסטרס. יש לכך סיבות רבות ונראה שרבים בשלב כזה או אחר של חיים הבוגרים יאלצו להתמודד עם רמות סטרס ולחץ נפשי מסוים – מי מאלו שיאלצו לחוות זאת בעצימות גבוהה ומי מאלו בעצימות נמוכה יותר. אז מהם הגורמים, מהם הנזקים הפיזיים והנפשיים של לחץ וסטרס ומה ניתן לעשות כדי להתמודד איתם טוב יותר? כל התשובות בהמשך.
מהן הסיבות העיקריות ללחץ נפשי וסטרס?
מצבים רבים יכולים להכניס אנשים ללחץ נפשי וחרדה, אך בואו נדבר על העיקריים שבהם:
עומס עבודה – בעולם העבודה של היום ישנה תחרותיות רבה וריבוי משימות שיכולים לגרום לרגשות של מתח וחרדה. לעיתים מלווה לאלו התעמרות במקום העבודה, דבר שיכול להוביל לקושי גדול עוד יותר.
משברים אישיים – אירועים אישיים קשים, כגון אובדן יקיר או התמודדות עם בעיות משפחתיות, יכולים לגרום ללחץ ולסטרס, כך גם משברים הקשורים לעולם העבודה, למשל שינוי משמעותי בתפקיד, לעיתים יהיה זה קידום ולעיתים אלה יהיו פיטורים.
דרישות קריירה – ציפיות מוגברות בעבודה, המקום של העבודה בחיינו והשוואה עם אחרים יכולים ליצור תחושת לחץ נפשי גם כן.
טכנולוגיה וחיים מהירים – התמקדות מתמדת במסכי הטלפון והמחשב, תחושת התקדמות מהירה וצורך להתמצא בעידן הטכנולוגי יכולים לגרום ללחץ שכן יש המתקשים להדביק את הפער ומוצאים את עצמם חסרי אונים, לעיתים מול גופים ממשלתיים, לעיתים מול גורמי רפואה ועוד.
הנזקים הגופניים של סטרס ולחץ
סטרס ולחץ נפשי יכולים להשפיע באופן ישיר על הגוף ולגרום לנזקים פיזיים. כמה נזקים אפשריים הם:
בגזרת המחלות הפיזיות אנו רואים את כאבי הראש התכופים וגם בעיות עיכול שונות, עייפות כרונית והחלשות המערכת החיסונית. הלחץ והסטרס משפיעים גם על השינה, הם עלולים להוביל לקושי בהירדמות, לנדודי שינה ומכאן גם לבעיות ריכוז, דבר שיכול להשפיע ישירות על חיי היום יום, על התפקוד המשפחתי ועל התפקוד בעבודה.
טיפים להתמודדות עם לחץ נפשי וסטרס
ישנן דרכים שונות בהן ניתן לעשות שימוש כדי להתמודד עם הלחץ הנפשי, הכנו לכם כמה טיפים שכדאי ליישם:
נהלו את הזמן שלכם בצורה נכונה ותכננו אותו במדויק – אם לוח הזמנים שלכם יהיה מדויק תהיה לכם יכולת לייעל את העבודה כמו גם את הפעולות היומיומיות.
עסקו בספורט – פעילות גופנית עם התמקדות על הקשר שבין הגוף והנפש כמו יוגה או ריקוד יכולה להקל על הלחץ ולסייע בשחרור רגשות חיוביים.
רכשו כלים שונים לטכניקות התמודדות – נשימה עמוקה, פילאטיס ומדיטציה להם יכולת לשקם את הנפש, לסייע לה להירגע וכמובן להפחית את רמות הסטרס.
קבלו תמיכה – השיתוף, המגע הבין אישי עם אחרים והתמיכה החברתית הם חלק בלתי נפרד מהליך השיקום. זה יכול להיות איש מקצוע שזהו תפקידו, זה יכול להיות קרוב משפחה וזה יכול להיות חבר, אך חשוב שלכל אדם ובטח אדם שחווה לחץ וחרדה שתהיה לו התמיכה אליה יוכל לפנות.
בסופו של דבר יש לזכור שלחץ וסטרס הם חלק טבעי מהחיים, אך בעזרת התמודדות נכונה ניתן להקל את המשקל שיש לתחושות אלה על חיינו.
**המידע הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.