תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית שמטרתה לחזק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה. התוכנית יצאה לדרכה בשנת 2005 ומדי חמש שנים אישרו את ההמשכיות של התוכנית, אך בחודש נובמבר בשנת 2019 הוחלט על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאשר את המשך הפרויקטים במסגרת תמ"א 38 עד אוקטובר 2022.
עד היום בוצעו פרויקטים רבים ומוצלחים במסגרת תוכנית המתאר הארצית תמ"א 38, ומבנים רבים במרכזי הערים עברו חיזוק ושיפוץ מסיבי הכולל בדרך כלל תוספות בנייה לדיירים כמו מרפסת שמש וממ"ד, שיפוץ הלובי והחניות, תוספת של קומה אחת או יותר, שיפוץ חזית הבניין, החלפת התשתיות הישנות במבנה ובהתאם לתוכנית גם הוספת מעלית.
מהו תהליך תמ"א 38?
תמ"א 38 הוא כינוי לתוכנית המתאר האתרית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. התוכנית אושרה על ידי הוועדה הארצית לתכנון ובנייה כדי לשפר את מוכנות המדינה בפני רעידות אדמה, מאחר והתקן הישראלי לעמידות מבנים נכנס לתוקף רק בשנת 1975 והתקן הפך למחייב מינואר 1980. לכן, מבנים שהוקמו או קיבלו היתר לבנייה לפני שנת 1980 אינם עומדים בדרישות התקן וקיים חשש כי בעת רעידת אדמה חזקה המבנים הישנים יתמוטטו ויש בכך סכנה מוחשית להרוגים רבים ולנזקי רכוש משמעותיים שהמדינה לא תוכל להתמודד איתם.
כדי לעודד יזמים וחברות בנייה לבצע פרויקטים במסגרת תמ"א 38 המדינה החליטה על שורת הטבות ותמריצים כלכליים לחיזוק המבנים הישנים, באמצעות הגדלת זכויות בנייה וקיצור ההליך הביורוקרטי לקבלת היתר בנייה.
מה המשמעות של התקנת מעלית בבניין שעובר תמ"א 38?
בפרויקטים רבים במסגרת תוכנית תמ"א 38 הדיירים דורשים מהיזם להוסיף מעלית חדשה, במיוחד אם חותמים על חוזה מול היזם הכולל תוספת של קומה אחת או יותר והגדלת שטח הדירות. הוספת מעלית במסגרת תמ"א 38 אפשרית מאחר ומחזקים את יסודות הבניין, לכן מעבר לשיפורים הקוסמטיים ניתן לבנות פיר מעלית ולהתקין מעלית גם בבנייני מגורים ישנם בני 5-3 קומות.
התקנת מעליות במסגרת תמ"א 38 נחשבת למשתלמת מאוד, המעלית מאפשרת לדיירים המבוגרים, להורים הצעירים ולכל הדיירים בבניין לשפר את איכות חייהם וליהנות מעלייה משמעותית בערך הדירה שבבעלותם. הוספת מעלית לבניין הישן מאפשרת לדיירים המבוגרים בקומות הגבוהות לגור בדירה בנוחות ולא לסחוב שקיות כבדות.
עם זאת, יש לקבל הסכמה של רוב הדיירים בגלל השינויים במבנה שיש לבצע בעת התקנת מעליות במסגרת תמ"א 38, לעיתים יש לעשות שימוש שונה ברכוש הציבורי המשותף או להשתמש בשטח המחסן של אחד הדיירים, וצפויות התנגדויות לכך.
איך לבחור נכון מעלית במסגרת פרויקט תמ"א 38?
התקנת מעליות במסגרת תוכנית תמ"א 38 מבטיחה שיפור משמעותי באיכות החיים של כלל הדיירים בבניין המשותף, המעלית מקלה על הדיירים ותורמת לעליה בשווי הדירות. כדי לבחור נכון מעלית במסגרת פרויקט תמ"א 38 חשוב לפנות לחברה מקצועית ואמינה המתמחה בהתקנת כל סוגי המעליות, מאחר ויש להתאים את סוג ודגם המעלית למאפייני הבניין ולתקנים המחייבים.
המעלית חייבת להתאים לפיר המעלית שאושר במסגרת התכנון ההנדסי בפרויקט תמ"א 38, כמו כן המעלית חייבת להיות עמידה ונוחה ומותאמת לצרכי הדיירים ולמאפייני הבניין, לכן חשוב לבחור מעלית איכותית ובטיחותית עם מינימום תחזוקה.