אנשים רבים נוטים לחשוב כי קיים קשר בין תזונתם של ילדים בגילאי בית ספר לבין תפקודם בלימודים בכלל ובין תזונה להפרעות קשב וריכוז בפרט. כיום אף קיימות מספר דיאטות שונות אשר הפכו לפרוטוקול טיפולי במקרים של בעיות קשב וריכוז אצל ילדים. שאלה זו בדבר הקשר בין תזונה לבין הפרעת קשב וריכוז נחקרה רבות וסקירת ספרות שנערכה לאחרונה מראה כי התשובה לשאלה אינה חד משמעית.
הפרעת קשב וריכוז וגנטיקה
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה המתבטאת בעיקר בקושי למקד קשב בגירוי אחד מסוים, ביכולת אינהיביציה ובזכרון עבודה. הגורם העיקרי להפרעה זו היא גנטיקה ובתשעים אחוזים מהמקרים בהם אובחנה ההפרעה היה לה גורם תורשתי. מסיבה זו קשה להוכיח קשר הדוק בין תזונה כזו או אחרת לבין הפרעת קשב וריכוז. עם זאת, ישנם מקרים בהם ילדים הסובלים מחסך תזונתי מפגינים בעיות קשב וריכוז ובמקרים אלו שינוי התזונה אכן יכול להוות מהלך טיפולי שישפר את תפקודם של הילדים בבית הספר ואולי אף יפתור את בעיות הקשב והריכוז מהן הם סובלים.
כאשר ילדים בריאים סובלים מחסך תזונתי "תדלוק מקדים" בארוחה לפני היציאה לבית הספר יכול להיות דבר משמעותי. לילדים אלו ישנם "מחסנים" תזונתיים להישען עליהם ולכן תדלוק זה הוא מספיק. ילדים אשר סובלים מחסכים תזונתיים ונמצאים בסיכון תזונתי זקוקים לארוחת בוקר ולכן, אם יקבלו ארוחת בוקר בריאה ומזינה במסגרת בית הספר הדבר יכול להוות גורם טיפולי. באופן זה, הפרעות קשב וריכוז אשר קשורות לחסכים התזונתיים יכולות לפחות ואף להיעלם. אך אם קשיי הקשב והריכוז נובעים מגורמים אחרים נראה כי תזונה נכונה לבדה לא תוכל לפתור אותם.
ראוי לציין כי מחקרים שונים גילו כי צורת ואיכות התזונה בקרב ילדים מתבגרים עשויה להשפיע על הפרעות התנהגותיות. תזונה נכונה, בריאה ומאוזנת יכולה לשפר תפקוד במצבים של הפרעת קשב וריכוז, לכן אנשי המקצוע המנוסים ממליצים להקפיד על תזונה נכונה בשילוב טיפול התנהגותי מותאם אישית.
הקשר בין מרכיבי תזונה שונים להפרעות קשב וריכוז
ישנה סברה כי מרכיבי מזון שונים יכולים לגרום להפרעות קשב וריכוז. טענות כאלו נשמעו לגבי סוכר, צבע מאכל ותוספי מזון מלאכותיים אחרים. סקירת הספרות שנערכה מראה כי לא קיים קשר מובהק בין מרכיבי מזון אלו ואחרים לבין בעיות קשב וריכוז שונות. כמו כן, הפחתה או הימנעות לחלוטין ממרכיב מזון כזה או אחר לא הוכחה כיעילה טיפולית במקרים של הפרעות קשב וריכוז.
המסקנה העולה מכל המחקרים שנסקרו היא כי טיפול תזונתי אינו יכול להוות תחליף מלא לטיפול הקונבנציונאלי בהפרעות קשב וריכוז. הטיפול הקונבנציונאלי, קרי טיפול תרופתי, היה ונשאר כטיפול הראשוני והמועדף מבחינה מחקרית בבעיות קשב וריכוז. טיפול תזונתי וטיפולים אלטרנטיביים אחרים יכולים להוות טיפולים תומכים ומשלימים במקרים מסוימים.