חלוקת הירושה של אדם מנוח היא באופן גורף פעולה מורכבת, הן מבחינה רגשית למעורבים בדבר והן מבחינה משפטית, שהרי בעליו החוקיים של הרכוש כבר לא איתנו ולא יכול לתת את דעתו על הנעשה, מן הסתם. מכך, שחלוקה של העיזבון בין היורשים המיועדים היא פעולה שראוי להקדיש לה מחשבה מעמיקה לפני ביצועה, ובאופן כללי ראוי להימנע ממנה עד שמבררים ומעמיקים במכלול ההשלכות המעורבות בה.
החוק היבש מציב בפנינו הנחת עבודה ראשונית: חלוקת עיזבונו של המנוח תעשה בהתאם לצוואתו אם הצוואה מאושרת ונעשתה על פי כל הדרישות החוקיות שמאשרות את תוקפה. באין צוואה כזו, החלוקה תעשה בהתאם לחוק הירושה, הקובע מי יהיו היורשים ומה יהיה חלקו של כל אחד מהם.
אך כאמור, זהו החוק היבש בלבד. למעשה, העובדה שבצוואה או בחוק הירושה מצווה חלוקה מסוימת אינה חקוקה בסלע. ניתן לשאת ולתת, להתנות ולשנות את אופן החלוקה בהסכמת היורשים. את ההסכמות הנוגעות לחלוקת העיזבון יכנסו היורשים בהסכם חלוקת עיזבון. את ההסכם יש לנסח מבעוד מועד, כך שהוא יהווה חלק מאופן ביצוע החלוקה וצו קיום צוואה.
סיבות להסכם חלוקת עיזבון
הסיבה העיקרית שבגינה יורשים יפנו לחתימה על הסכם חלוקת עיזבון נעוצה בשיקולי מס, ובמיוחד מס מקרקעין.
העברה של נכס במסגרת ירושה אינה נחשבת לעסקת מקרקעין, ועל כן אינה מחויבת במס. גם כאשר ההעברה מתבצעת במסגרת הסכם חלוקת עיזבון, ולא במסגרת צו ירושה, היא נחשבת חלק מפעולת הורשה ואינה חייבת במס. מכיוון שכך, העברה של נכסים בין היורשים כדאי לה שתיכלל בהסכם, על מנת שלא תהיה חייבת במס. לדוגמא, נדמיין אב שחילק בצוואתו נכס מקרקעין בין שלושת ילדיו. הם בתורם הבינו שרק אחד מהם מעוניין בבעלות על הנכס, ועל כן הם ינסחו הסכם חלוקת עיזבון שמעביר את חלקיהם של השניים הנותרים אליו. כך ההעברה ביניהם תחשב חלק מפעולת ההורשה של האב, והם לא יחויבו במס על ההעברה.
דגשים להסכם חלוקת עיזבון בין יורשים
- מי הם הצדדים בהסכם – הצדדים בהסכם יכולים להיות אך ורק היורשים עצמם – יורשים שצוינו בצוואה או יורשים על פי דין חוק הירושה. קרובי משפחה ואנשים אחרים שאינם מפורטים בצוואה או בחוק הירושה לא יכולים להיחשב כצד בהסכם.
- היקף ההסכם – ההסכם יכול להקיף את העיזבון כולו או רק את חלקו, בהתאם להסכמות בין הצדדים.
- הצעת הסכם חלוקה – אם מונה מנהל עיזבון, הוא רשאי להציע הסכם חלוקה, גם אם לא כל היורשים מסכימים לכך, ובית משפט יכול לאשר זאת.
- אישור ההסכם – תוקף ההסכם חל עם חתימת כל הצדדים, ואין צורך באישור בית משפט. בפועל, מצורף ההסכם כנספח של צו קיום צוואה או צו ירושה עבור כל גורם הנוגע לכך.
- עורך דין – ניסוח ההסכם הוא עבודה משפטית רגישה ומורכבת. על מנת שהוא יעשה בצורה מקצועית לאחר מחשבה משפטית מעמיקה על כל השלכותיו, ראוי להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני ירושה. הצדדים יכולים להסכים על עורך דין יחיד שישרת אותם יחד, או שכל צד ישתמש בשירותיו של עורך דין אחר.
מוזמנים להתעדכן בכתבות נוספות בחדשות כפר סבא >>