טיפול פסיכולוגי במרבית המקרים, מתאר תהליך ממושך בין המטופל למטפל. תהליך שכזה, דורש השקעה ניכרת מצד שני הצדדים, תעצומות נפש לגשת ולנבור ברגשות ומחשבות מצד המטופל, נכונות להכיר בבעיה, ולהתחיל בשלבים הדרגתיים למציאת הפתרון עבורה וכן לעיתים ליישם את הכלים הניתנים במהלך המפגשים.
עצם הפנייה לטיפול פסיכולוגי, יש בה עשייה של צעד אמיץ. ולעתים הצעד מתקיים למרות שעוד ישנם חששות ולבטים. אחד מהחששות כנראה הוא לא אם אנו זקוקים או יכולים למצוא עזרה בטיפול, אלא מי יהיה איש המקצוע שיעניק לנו את הטיפול.
הרי בדרך כלל אין מדובר במפגש חד-פעמי, כי אם באדם שבהתחלה איננו מכירים, אדם שיכיר אותנו לפעמים, יותר מאשר האנשים הקרובים אלינו ביותר.
בחירת מטפל בבריאות הנפש
אחד מן החששות המתלווים למי שמחפש אחר פסיכולוג, הוא אם אכן מצא את האדם הנכון למשימה. נכון, זה לפעמים מרגיש כמו לקפוץ אל מים עמוקים, אך עם השלבים הבאים, תוכלו לערוך את הבחירה באופן קצת יותר תבניתי ומבוקר.
מטפל או מטפלת?
ראשית, חשוב שנבחן אם אנו מעוניינים למקד את החיפוש שלנו גם על בסיס מגדר. לא כל המטופלים ירגישו בנוח לחשוף את נפשם בפני מטפלת, מהצד בשני, יש מטופלים/ות שיהיו מעוניינים/ות להיפגש אך ורק עם פסיכולוגית.
יכולות להיות לכך סיבות ישירות כאשר מדובר במטופלים או מטופלות שסבלו מהתעללות או הטרדה מינית, אך אפשר ומותר לרצות דוקא במטפל או מטפלת פשוט כי זה מרגיש לנו יותר נוח.
הקפידו לזכור שאמנם יהיה מדובר באדם שמעולם לא פגשתם קודם, אולם בתהליך המתמשך של הטיפול, אט אט הסביבה הטיפולית תהפוך למכילה, פתוחה וכנה. סביבה שבה חשוב שתרגישו נוח לומר את אשר על לבכם.
מיקום הקליניקה
לאחר שמיקדנו את החיפוש שלנו במטפל או במטפלת, חשוב שנשאל את עצמנו באשר לנוחות ההגעה למקום. לצורך הדוגמה, לא די בכך שנחפש אחר מטפלים בכל איזור השרון, וחשוב שנמקד ונחפש אחר פסיכולוגים בכפר סבא, אם אנו מתגוררים בעיר זו או עובדים בה. זאת בעיקר אם יש עלינו עומס בגלל עבודה, לימודים, משפחה וכו'
הנוחות שלנו בהגעה, היא זו שגם תדרבן אותנו להמשיך להגיע ולהתמיד בטיפול. חשוב שנזכור שטיפול נפשי לא יכול לספק לנו פתרון במפגש אחד.
דוגמה קלאסית לכך היא בעיות שינה. טיפול פסיכולוגי בבעיית שינה איננו מתמקד בהכרח בה, שכן היא כנראה תסמין בלבד שנובע מתוך מצוקה פנימית יותר בנפשו של המטופל דוגמת סטרס מתמשך, טראומות עבר, דאגה מוגזמת, וכיוצא בכך.
הגישה הטיפולית
בשיחת ההיכרות והבירור הראשונית שאתם עורכים עם המטפל או המטפלת נסו לבדוק האם הם מתמחים בגישה הטיפולית בה אתם מתעניינים. מומלץ לערוך חיפוש מקדים של מטפלים שיכולים לענות על המצוקות שאתם חשים, דוגמת מטפלים המתמחים במתחים נפשיים, מטפלים המתמחים באי-יכולת לקיים קשרים אינטימיים לאורך זמן ועוד.
במרבית המקרים, אם הפסיכולוג או הפסיכולוגית, יחושו שאין להם את הגישה הטיפולית המתאימה כדי לסייע לכם, וודאי שהם ישמחו להפנות אתכם לקולגות שיעניקו לכם את המענה הנדרש.