כל אחד מאתנו עלול לסבול מרגישות למזון, אך לא כולנו מודעים אליהן. בחברת השפע שלנו אנו נחשפים למגוון רחב של מזונות, כמו מאפים המכילים גלוטן, חלב, בוטנים, שקדים, ביצים וכדומה. את הרגישויות לא תמיד מרגישים מיד, אך לאורך זמן, ניתן לשים לב להתכווצויות בטן בלתי רגילות, גזים כלואים בבטן או כאבי בטן שלא חשנו מקודם. חשוב לברר את העניין בהקדם ולהימנע עד כמה שניתן מצריכת מזונות שאינם בריאים לנו.
במה יכולה להתבטא רגישות למזון?
רגישות למזון המתבטאת במוצרים מסוימים כמו רגישות לחלב, רגישות לגלוטן ואחרים, יכולה להתבטא בתסמינים שונים כמו כאבי ראש, שלשולים, כאבי בטן, גרד ועוד. נוסף לרגישות למזון, ישנה תופעה שנקראת אלרגיה למזון. האלרגיה מתאפיינת בתגובתה השלילית של המערכת החיסונית למזון מסוים, והתסמינים פורצים עד לזמן של שעתיים מרגע אכילות המזון. לפעמים מספיקה רק כמות קטנה מהמזון שאליו אלרגי האדם כדי לפתח תסמיני אלרגיה. אם יש לכם רגישות למזון, לעומת זאת, התסמינים עלולים להופיע כעבור 3 שעות או אפילו 3 ימים.
נורת אזהרה: הסימנים שעלולים להעיד על כך שיש לכם רגישות למזון
חושדים שיש לכם רגישות למזון? מרגישים נפיחות בבטן? אלה כמה תסמינים שכדאי לשים אליהם לב:
- מיגרנה וכאבי ראש חזקים – ולא מדובר בכאבי ראש קלים שחולפים לאחר שאתם לוקחים כדור, אלא בכאבי ראש חזקים שמונעים מכך לתפקד. בגלל כאבים כאלה אתם מוצאים את עצמכם נעדרים מהעבודה ואינכם מסוגלים להגיע לאירועים חברתיים.
- תסמיני דיכאון – אכן, לא פעם יש קשר בין מצב הרוח שלנו למה שאנו מכניסים לפה. חשוב לבדוק זאת כדי להימנע מהספקות.
- תסמונת המעי הרגיז – תסמונת שמובילה לכאבי בטן, תחושת אי נוחות בקיבה, שינויים ביציאות ועוד.
- תחושת גרד – גרד או פריחה על העור עלולים לנבוע בסופו של דבר מרגישות למזון.
- ירידה פתאומית במשקל – לרדת במשקל זה אולי כיף ותורם לגזרה, אך אם הירידה היא פתאומית, חשוב לשים לב לכך, שכן זו עלולה להיות תוצאה של המזון שאנו אוכלים.
- כאבי מפרקים – אתם עלולים לחוש בקושי לבצע תנועות ובדלקות.
- תחושת גודש תמידית באף וסינוסיטיס – הצטברות של ליחה במערות האף עלולה להוביל לגודש, סינוסיטיס וכאבי ראש בלתי פוסקים. הסיבה לתופעות אלה עלולה להיות רגישות למזון מסוים.
על חלב וגלוטן
כאמור, רגישות לחלב ומוצריו ורגישות לגלוטן הן שתי רגישויות נפוצות במיוחד. המקור לרגישות לחלב הוא מחסור באנזים המפרק אותו, אנזים הלקטוז. ועל כן, רגישות זו נקראת לא פעם גם "אי סבילות ללקטוז". הרגישות יכולה להתבטא בשלשולים, כאבי בטן או נפיחויות. רגישות לגלוטן, להבדיל מצליאק שהיא מחלה אוטואימונית, מתבטאת בכאבי ראש, כאבי בטן, שלולים או גזים כלואים בבטן. הגלוטן מצוי בדגנים כמו חיטה או שיפון, ומי שסובל מרגישות עלול לפתח תסמינים אלה. מכל מקום, חשוב להגיע לרופא לצורך בירור נוסף.