עיקול – של משכורת, של חשבון בנק, של מקרקעין ויש עוד אפשרויות – הוא אחד הכלים האפקטיביים ביותר עבור נושים שמבקשים להפעיל לחץ על החייב. יחד עם זאת החוק כולל גם מנגנוני הגנה שונים לחייבים, כך שביטול עיקול הוא לא משימה בלתי אפשרית.
האם העיקול אכן מועיל?
דרך אחת לבטל עיקול שכבר הוטל היא להוכיח שהוא כלל לא מועיל. בהקשר זה חשוב לזכור שמטרת העיקול היא לא להעניש חייב אלא להוביל לתשלום החוב. אם העיקול עלול להקשות על פירעון החובות, רשם ההוצאה לפועל או בית משפט עשויים להורות על ביטולו.
לדוגמה, ישנם מקרים רבים של ביטול עיקולים של חשבונות בנק אחרי שהחייבים מצליחים להוכיח כי בגלל חיובי אשראי והוראות קבע לא יכובדו עקב העיקול ולכן החוב רק יתפח. באופן דומה ייתכן ביטול עיקול כלי רכב ששווי השוק שלו נמוך והוא משמש את החייב להתפרנס (ומן הסתם נדרשת פרנסה קבועה כדי לאפשר את החזר החובות).
מחלוקת לגבי העובדות
ביטול עיקולים אפשרי גם כשיש מחלוקת לגבי העובדות, ומצליחים לשכנע את רשם ההוצאה לפועל או את בית המשפט בכך שהעיקול אינו מוצדק. למשל, כשעוקל רכוש שכלל שלא שייך לחייב, או כשבקשת העיקול כללה מסמכים שאינם עדכניים. גם כשישנה מחלוקת בנוגע לעצם קיומו של החוב הספציפי שבגינו הוטל עיקול כדאי לשקול הגשת בקשה לביטול. בכל מקרה הבקשה מוגשת לרשם לשכת ההוצאה לפועל שהטילה את העיקול, ואם הרשם דוחה את הבקשה ניתן לערער בפני בית משפט ((שלום או משפחה, בהתאם לנסיבות המקרה).
ביטול עיקול על בסיס הסדר חוב נוח או הליך חדלות פירעון
ביטול עיקולים אפשרי גם כשפועלים להסדרת החוב. דרך אחת לעשות זאת היא הסדר מול הנושה, כשהמטרה תהיה מן הסתם תנאים נוחים ככל האפשר מבחינת הסכום שישולם והפריסה שלו. דרך שנייה היא הליך חדלות פירעון. זהו הליך מורכב וממושך שמעורבים בו הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים ובית משפט, שגם ממנה נאמן לבחינת המצב הכלכלי של החייב וגיבוש תוכנית שיקום מקיפה.
בכל מקרה כדאי מאוד להיעזר בעורכי דין מנוסים. במשרד עורכי דין בוכובזה את סיילס אמונים על הושטת עזרה לחייבים שמתמודדים עם עיקולים מכל הסוגים, בזמינות גבוהה ומתוך מחויבות למצוינות.