שתיית משקאות אלכוהוליים היא חלק בלתי נפרד מהחיים של רבים, בין אם באירועים או במפגשים חברתיים ובין אם בבית בסוף היום. בהתאם לא תמיד קל לזהות מתי ההרגל מתחיל להפוך להתמכרות. למעשה במקרים רבים האדם שמאבד שליטה על השתייה טוען – גם בפני הסביבה וגם לעצמו – שהוא יכול להפסיק ברגע שירצה, גם כשהמציאות כבר שונה.
מינון גבוה ותלות במשקה
הגדרה אחת של התמכרות לאלכוהול היא שתייה במינונים גבוהים יותר מהמומלץ – ההמלצה לנשים היא להסתפק במנת משקה אחת ביום לכל היותר, ולגברים עד 2 מנות (מנה מוגדרת כ-10 מ"ל אלכוהול נקי. למשל כוס בירה, כוס יין קטנה או שוט של משקה אלכוהולי מרוכז יותר).
גם תלות באלכוהול, כלומר חוסר יכולת לוותר על המשקה לפחות בחלק מימות השבוע, מעידה על סכנת התמכרות. סימני אזהרה נוספים הם שתייה מיד כשמתעוררים, חוסר יכולת לשחזר אירועי ערב קודם כתוצאה מהשתייה וירידה בתפקוד היומיומי (למשל הפסד ימי עבודה).
הסכנות שמייצרת ההתמכרות
גם אם "יין ישמח לבב אנוש", וגם אם אלכוהול הוא מוצר חוקי לבני ובנות ה-18 ומעלה, עדיין ישנה סכנה של ממש בצריכתו ובוודאי כשהדבר נעשה באופן לא מבוקר. הנזקים המידיים הם תאונות עקב שיקול דעת לקוי, נטייה לאלימות, התעוררות חרדות וסיכון להרעלת אלכוהול. בטווח הארוך ההתמכרות תוביל לקשיים חברתיים, מחלות כבד, פגיעה בלב ונזקים כספיים.
גמילה יעילה מאלכוהול
טיפול במסגרת מרכזי גמילה במרכז כולל קודם כל ניתוק של התלות הפיזית שהתפתחה במשקה. בפרק זמן זה נדרשת השגחה צמודה משום שהגוף מפתח תסמינים לא פשוטים כשהוא לא מקבל את החומר שהתמכר אליו. אלכוהוליזם כבד (שנמשך זמן רב ומגיע למינונים גבוהים) עלול להוביל גם למצבים מסכני חיים בשלב זה של הגמילה. השלב הבא הוא טיפול רגשי עמוק ויסודי על-מנת למנוע חזרה להרגל המזיק. כמו כן משולבת בתהליך תוכנית 12 הצעדים, ועוד אמצעי למקסם את סיכויי ההצלחה הוא טיפולים קבוצתיים לצד הטיפולים הפרטניים. במרכז 'רוח בכפר' מתבצעת גמילה מאלכוהול בעזרת צוות בקיא ומנוסה מאוד, ובאווירה נעימה שמסייעת להתמודדות המורכבת. לקבלת מידע או ייעוץ ראשוני חייגו 054-6033858