למרות שרוב ההורים (וכנראה גם הילדים) יבחרו על פי רוב לרשום את ילדיהם הקטנים לחוגים כמו כדורגל, כדרות, התעמלות או ריקוד, כדאי היה אולי שנתעכב רגע על היתרונות שמקנה למידת קוד לילדים. בעולם הדיגיטלי, כולנו זקוקים לידע זה או אחר בתחום. על אחת כמה וכמה הילדים שלנו, שמרב הסיכויים הם שיוכלו בבגרותם, להשתמש בידע שצברו לפיתוח קריירה נחשקת בתחום הנדרש והמתפתח מידי יום.
מחקרים רבים הוכיחו שרוב מפתחי הקוד המקצועיים, החלו ללמוד את התחום כילדים צעירים ומשם נפתח להם עולם שלם מלא אפשרויות.
מהו הקוד?
המחשבים עושים כידוע דברים מדהימים, החל בעיבוד התמלילים, המשחקים שאנחנו משחקים ועד לעסקאות חובקות עולם. אבל הם לבדם אינם יודעים כלום. כלומר, אין לו כל יכולת עצמאית משל עצמו
ועלינו ללמד אותם איך להתנהג באופן שיתאים לדרישה שלנו. במילים אחרות, מדובר בכתיבה של מערכת הוראות על מנת ללמד את המחשב לבצע פעולות ספציפיות. המערכת הזו היא הקוד.
מדוע כדאי לילדים ללמוד קוד
משפר חשיבה חישובית וכישורים לפתרון בעיות
תהליך החשיבה שמעודד פירוקה של בעיה מורכבת מאד לפרטים קטנים ותוך כדי כך לחשוף דפוסים שונים של תהליכים בסיסיים דומים יותר או פחות, עד כדי התמקדות במידע העיקרי ופיתוח פתרונות, או יישומים. התהליך מסייע להבנה טובה יותר במתמטיקה, בפתרון בעיות כולל. החשיבה החישובית מסייעת ליכולת הניתוחית (אנליטית) ותורם להתפתחות האינטלקטואלית של הילד.
החשיבה החישובית אם כן היא מיומנות בסיסית לכל מערכת בה ירצה הילד שלכם להתמחות בה, החל ממחשבים וכלה ברפואה או אפילו ניתוח בעיות בינאישיות.
פתרון בעיות הרי מתייחס כמעט לכל אפיק בחיינו. בכישורי המחקר, שיתופי הפעולה, קבלת ההחלטות והאינטליגנציה הרגשית.
בלמידת הקוד ישנו אתגר מתמיד של פתרון בעיות על ידי תיעדוף ויישום פתרונות.
ישנם מחקרים המוכיחים שילדים שלמדו קוד בגילאים 4 – 6 פיתחו מיומנויות מתמטיות גבוהות יותר ומיומנויות חברתיות גבוהות יותר מבני גילם שלא למדו תכנות. מחקרים נוספים הראו שלימוד קוד בגיל הצעיר בונה מיומנויות קוגניטיביות משופרות.
יצירתיות
תרגול הקוד והצורך למצוא פתרונות מיוחדים במינם מעודד את היצירתיות ואת הרצון להתנסות בבדיקת אפיקים ואופקים נוספים. על מנת להצליח, נדרשים הילדים להתנסות שוב ושוב על מנת להבין את התפקודיות הבסיסית ולבדוק שוב ושוב את השילובים השונים על מנת להגיע לפיתוח הפתרון המיטבי.
המחשב, שכזכור לא יודע כלום בלי עזרה, מספק את המשוב המידי דבר המעודד את הילדים להמשיך ולעמוד באתגר. וכך מתפתחות להן, כמעט מבלי משים, היצירתיות לצד הדבקות במטרה.
התמדה וחוסן נפשי
אי אפשר שלא להיכשל שוב ושוב בדרך אל המטרה. פה יש באג כזה ושם ישנה תכנית שאינה עונה על כל דרישות המטרה. כל זמן שלא תמצאנה כל התשובות לכל התקלות אפילו הפשוטות ביותר, הקוד לא יפעל.
המון פעמים יעברו שעות רבות ואפילו ימים לפני שיתגלה מהות השבר שבקוד, ומציאת הפתרון.
כל הכישלונות המתסכלים הללו – וההצלחה שמגיעה בסופם – מחשלים את האופי ומלמדים התמדה.
מחקרים רבים מראים כי היכולת להתמיד ולהתגבר על כישלונות חוזרים, הופכים את הילד לאדם בוגר שאינו מרתע מכישלון, אלא רואה בו אתגר מועיל להמשך הדרך.
נכתב בשיתוף מכללת שחקים קורסי הייטק ותכנות לילדים ונוער