חדלות פירעון, כלומר חוסר יכולת לפרוע חובות, הוא מצב לא נעים אבל כזה שעלול להתרחש אצל כל אחד וכל אחת. אם בעבר נהוג היה לראות בחייב אשם, כיום הגישה שונה: אמנם מי שצבר חובות אחראי להם כמובן, אבל ההבנה שיש גם נסיבות חיצוניות מובילה לניסיון אמיתי למצוא איזון בין פירעון החובות לבין שיקומו הכלכלי של החייב.
שלב ראשון: צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון
השלב הראשון הוא פנייה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. את הצו הזה יכולים לבקש גם החייבים וגם הנושים, ועוד אופציה היא הסתייעות בשירותיו של עו"ד חדלות פירעון – כלומר עורך דין שזהו תחום המומחיות שלו ושבאופן כללי יכול להבטיח (ולקיים) את מיצוי הזכויות (בין אם נשכר ע"י חייב ובין אם ע"י נושה).
בעלי חוב מגישים בקשה זו לממונה על הליכי חדלות פירעון (אם החוב גבוה מ-150,000 ₪) או ללשכת ההוצאה לפועל (עבור חובות בסכומים נמוכים יותר). נושים פונים לבית משפט השלום ומיד לאחר מכן, תוך יממה אחת, מוסרים במסירה אישית עותק לחייב ומגישים עוד עותק לממונה על הליכי חדלות פירעון.
שלב שני: תקופת ביניים
לאחר הוצאת הצו הנ"ל ישנה תקופה שנמשכת בדרך כלל כשנה. במהלך פרק זמן זה ישנן מגבלות שונות אשר מוטלות על החייב ובנוסף הוא נדרש להגיש דוח מפורט אודות הכנסותיו והוצאותיו. כמו כן ממונה לחייב נאמן שבוחן את מצבו הכלכלי של החייב ואת יכולתו לפרוע את החובות שצבר. הנאמן גם מחליט מהם סכומי הכסף שיקבלו הנושים השונים מתוך הקופה.
גם בשלב זה מומלץ לחייב להיעזר בעו"ד. חשוב לציין כי מבחינת עורך דין חובות עבר הם נושא רגיש אבל עיקר תשומת הלב מופנית להווה ולעתיד. בין השאר יפעל עורך הדין לצמצום המגבלות ולקבלת צו ההפטר מהחובות תוך זמן קצר ככל האפשר.
שלב שלישי: קבלת צו השיקום הכלכלי וההפטר
המטרה של התהליך מבחינת החייב היא קבלת צו הפטר – צו שפוטר אותו מהחובות שטרם שילם ומאפשר לו לצאת לדרך כלכלית חדשה. הדרך לצו זה כוללת הגשת דוח מפורט מצד הנאמן ותוכנית שיקום כלכלית שהוכנה ע"י הממונה על הליכי חדלות פירעון. אם בית המשפט מקבל את התוכנית הוא מוציא צו לשיקום כלכלי על בסיס תוכנית זו והתהליך המשפטי למעשה מסתיים. ישנם גם מקרים שבהם אין הפטר מידי ובמשך כ-3 שנים נוספות ימשיכו לחול על בעל החוב הגבלות שונות – סיבה טובה נוספת להיעזר במשרד עו"ד בסט – סולמי ושות' שיפעל למען קבלת צו השיקום הכלכלי ללא עיכובים לא הכרחיים.