אנשים המתעניינים בהליך של יישור שיניים עבורם או עבור ילדיהם שואלים עצמם לא מעט שאלות הקשורות להליך כולו. ישנם סיכונים שונים בהליך, אך ניתן למזער אותם כאשר פונים למומחים ובעלי ניסיון בתחום, אך ישנם גם סיכונים שונים הקשורים למבנה הפה, השיניים וגם לגנטיקה. אחד מאותם סיכונים הוא תזוזת השיניים לאחר היישור, אמנם השיניים שלנו זזות כל הזמן אך אם לא נקפיד על פעולות מסוימות לאחר יישור השיניים, אותה תזוזה יכולה להיות משמעותית ולפגום בתהליך היישור.
כיצד נראה תהליך יישור השיניים?
עם הקדמה והטכנולוגיה הומצאו מגוון שיטות ליישור שיניים אך מאז ומתמיד וגם כיום השיטה המקובלת והנפוצה ביותר הנה באמצעות סמכים, או מה שאנחנו מכירים בשם גשר לשיניים. האורתודנט מדביק את הסמכים על השיניים ואז מותח ביניהם חוטי מתכת אשר יוצרים את הלחץ אשר מזיז את השיניים למקום הרצוי. מדובר על ההליך המקובל ביותר כיוון שהוא הקל ביותר ובעל התוצאות המהירות ביותר. לאורך ההליך יש לבקר אצל האורתודנט באופן קבוע, אחת לכמה שבועות כדי לחזק את חוטי המתכת ולהמשיך את הליך היישור עד קבלת התוצאה הסופית.
ישנן גם שיטות אחרות ובהן התקנת סמכים פנימיים, למעשה מדובר על אותה השיטה, רק שכאן כל ההתקנה תהיה בחלק האחורי של השיניים כדי לזכות במראה אסתטי יותר במהלך ההליך. שיטה נוספת הנה באמצעות קשתיות שקופות, אך היא לא מתאימה לכולם ומה שיקבע את התאמת הטיפול ואת משך הטיפול הם מצב השיניים, הצורך הרפואי והאסתטי והמלצת האורתודנט.
כיצד שומרים על תוצאת היישור ונמנעים מתזוזת שיניים?
אנשים אולי לא מודעים לכך, אך השיניים שלנו תמיד נמצאות בתזוזה קלה כל שהיא. התזוזה מינימלית, לכן אנו לא שמים לב אליה, אך היא יכולה להחמיר, וזה יכול לקרות גם לאחר הליך יישור שיניים.
במהלך הטיפול השיניים זזות ממקומן הטבעי, כאשר מסיימים את הטיפול ומורידים את הגשר, השיניים עלולות לזוז בחזרה למקום בו היו קודם. אצל מטופלים מסוימים תהיה תזוזה מינימלית, אצל אחרים לא תהיה תזוזה כלל ואצל מטופלים מסוימים התזוזה תהיה משמעותית.
במקרים מסוימים התזוזה תתרחש לאחר שבירה של אחד הקשרים המחברים את הקיבוע בפה או בשל חיבור לקוי שלו, זו יכולה להיות גם מחלת חניכיים שגורמת לתזוזה, גם אנשים שחורקים את השיניים שלהם מתוך שינה עלולים לסבול מהתופעה.
אז מה ניתן לעשות? קודם כל, למי שחורק שיניים מומלץ להרכיב בזמן השינה מגן פה שיסייע להפחית את אותו לחץ שעלול לגרום לתזוזת השיניים. כמו כן, לרוב המטופלים שעוברי הליך יישור שיניים יהיה צורך להקפיד על שימוש בפלטה בלילה ולעיתים גם בשעות היום. כדאי לדעת גם שבמקרים מורכבים במיוחד בהם תזוזת השיניים חמורה, לעיתים יש לבצע קיבוע בשיניים באמצעות ריטיינר (רטנציה) שימנע את תזוזת השן. הריטיינר הוא מכשיר דנטלי אותו מתאימים אישית למטופלים כדי למנוע את תזוזות השיניים לאחר תהליך יישור השיניים. יש לקחת בחשבון שבמקרים בהם קיימת תזוזת שיניים גדולה יהיה צורך להמשיך ולבקר אצל האורתודנט כדי לעקוב מקרוב אחר השיניים ותזוזותיהן. בנוסף, יש להקפיד על היגיינת השיניים כיוון היא הכרחית גם כן לשימור תוצאות הטיפול.