הפרעת דחק פוסט טראומטית היא תופעה נפוצה יחסית בקרב אוכלוסיית ישראל, מאחר והחיים במדינה רוויים במצבי סטרס נפשי קיצוני. הפרעת פוסט טראומה מערבת סימפטומים נפשיים וגופניים שונים, הסימפטומים מתפתחים עקב אירוע טראומתי ואירועים מסכני חיים, לדוגמה אירועי טרור, מלחמה, תאונה קשה, אסונות טבע, תקיפה או אלימות מינית, מוות אלים של אדם קרוב ועוד.
רוב האנשים המעורבים באירוע טראומתי חווים תקופה קצרה יחסית ולא פשוטה עקב קשיים רגשיים וההתמודדות המחייבת אותם להסתגל למצב הקיים. המוח האנושי מסוגל להתמודד עם מצבי סיכון ואירועים טראומתיים באמצעות מנגנונים מפותחים להתמודדות עם סטרס רגיל, לכן רבים חווים תגובות נפשיות ופיזיולוגיות באופן מתון ושאינו מתמשך. יחד עם זאת, החשיפה לסטרס גבוה עלולה למוטט את מנגנוני ההתמודדות עם מצבי סטרס, לכן במצבים מסוימים מתפתחת הפרעת דחק פוסט טראומטית עם תסמינים קליניים מוכרים, והסימפטומים עלולים להחמיר עם הזמן ולהימשך תקופה ארוכה בהיעדר טיפול תומך ומתאים.
אבחון מהיר של פוסט טראומה לאחר הופעת התסמינים מונע מההפרעה להחמיר ולהפוך למחלה כרונית וממושכת. עם זאת, חשוב לציין כי האבחון אינו פשוט מאחר ויש אנשים המתקשים לדבר על החוויה הטראומטית שעברה עליהם, לשוחח על רגשות וכדומה, ויש אנשים הנמנעים מפנייה לגורמי המקצוע והם לא מקבלים עזרה במשך חודשים ואפילו שנים.
מה התסמינים והסימפטומים של פוסט טראומה
להפרעת פוסט טראומה יש שלוש קבוצות עיקריות של סימפטומים – מחשבות מתפרצות, חרדה או ריגוש בעוצמה מוגברת, הימנעות וחוסר תחושה. ברוב המקרים התסמינים של ההפרעה הפוסט טראומטית מתפרצים בסמוך לאירוע שהאדם עבר, אך יש מקרים בהם התסמינים יתפחו לאחר כמה שבועות, חודשים או שנים.
סימפטומים של מחשבות מתפרצות – זיכרונות חודרניים מהאירוע הטראומתי שמציפים את האדם, הבזקים מהאירוע, חלומות רעים וסיוטים במהלך השינה בלילה, יקיצה בלילה עם התקף חרדה קשה ועוד.
סימפטומים של הימנעות וחוסר תחושה או שיתוק – עיסוק בלתי נשלט באירוע והימנעות ממצבים העלולים לעורר זיכרונות מהאירוע הטראומתי, חוסר תחושה רגשי, ניכור וריחוק מאנשים אחרים, נטייה להתבודדות, איבוד עניין בפעולות שהסבו הנאה לפני האירוע, תחושה של חוסר תקווה לגבי העתיד, קושי לזכור היבטים שונים מהאירוע וכו'.
סימפטומים של חרדה ועוררות רגשית – דריכות ומתח כל הזמן, מצבי רוח של דיכאון וחרדה, קשיי שינה, התפרצויות זעם וכעס, רגזנות, תחושת אשמה או בושה, קשיי ריכוז, הפרעות שינה, תגובה מוגזמת לגירוי קטן, התמכרויות לאלכוהול או לסמים, פוביות, שמיעה וראייה של דברים שאינם קיימים ועוד.
כמו כן, הפרעת פוסט טראומה עלולה לגרום לפגיעה משמעותית באיכות חייו של האדם וביכולתו לתפקד, היא עשויה לפגוע גם במערכת היחסים של המטופל, לקשיים משמעותיים בעבודה ולפגיעה בתפקוד החברתי.
דרכי טיפול להפרעת פוסט טראומה
כדי להציע טיפול נכון ומתאים לאדם הסובל מהפרעה פוסט טראומטית יש לפנות לאבחון מקצועי. אבחון פוסט טראומה נעשה לרוב על ידי פסיכיאטר מומחה או פסיכולוג. לאחר אבחון ההפרעה הפוסט טראומטית יש להתאים את הטיפול לתסמינים ולסימפטומים עליהם המטופל מדווח. כאמור, האבחון של ההפרעה הפוסט טראומטית עשוי להיות מורכב, קשה וממושך מאחר ולא מעט מהאנשים הסובלים מההפרעה לא ששים לדבר על התחושות והרגשות שלהם או לדבר על האירוע הטראומתי מאחר והרגשות מציפים אותם.
אם האדם פונה למיון לאחר האירוע הטראומתי הצוות המטפל יעניק לו טיפול תרופתי ראשוני. לאחר אבחון ההפרעה על ידי פסיכיאטר הוא יתאים תוכנית טיפולים אישית המבוססת לרוב על טיפול תרופתי וייעודי לתסמינים המאובחנים בשילוב טיפולי פסיכותרפיה. הטיפול השיחתי יעיל מאוד במצבים של פוסט טראומה, וכיום נתן להתאים גם טיפול בקנביס.