כתף קפואה הוא שם של תופעה רפואית בה תנועת הכתף מכאיבה ומוגבלת, עד לפגיעה ביכולת הביצוע של פעולות פשוטות ויומיומיות, כמו למשל הרמת חפצים, נשיאת תיקים על הגב, שלא לדבר על פעילויות ספורט שונות דוגמת משחקי כדור (כדורסל, כדורגל, טניס ועוד), ולעיתים אף ריצה והליכה.
על מנת לוודא שתופעת הכתף הקפואה לא פוגמת בשגרה בצורה כה משמעותית, חשוב ומומלץ לבצע מספר תרגילים שיקלו על תחושת הכאב, כפי שיפורט בהמשך.
מהם תסמיני תופעת הכתף הקפואה?
התסמינים בדרך כלל מתחילים מכאבים בלבד, ורק בשלב הבא מגיעה תחושת מוגבלות מסוימת בעת התנועה. השלב לאחריו מתאפיין בדעיכת הכאב ובנוקשות מוגברת בתנועה. במהלך התפתחות התופעה בכתף, הרקמה סביב המפרק הופכת לדלקתית, מה שיוצר "הידבקויות" האחראיות לכאב ולנוקשות, ולעיתים אף מייצר עומס על הגידים והשרירים שסביבו, דבר המרחיב את אזור הכאב.
כתף קפואה נחשבת לאחת מהבעיות האורתופדיות הנפוצות ביותר, כאשר כשלושה אחוזים מן האוכלוסייה, וכ- 20 אחוזים מחולי הסוכרת, יסבלו ממנה במהלך חייהם. טרם אותרו באופן חד משמעי גורמים מרכזיים לתופעה, אך ניתן לראות כי היא נפוצה יותר בקרב אנשים בני 30 ומעלה, כאשר רוב הסובלים מהכתף הקפואה הינן נשים. בנוסף לחולי הסוכרת שהוזכרו לעיל, קיים אחוז גבוה של סובלים מכתף קפואה בקרב אנשים בעלי בעיות בתפקודה של בלוטת התריס.
בחלק מן המקרים ניתן לראות כי הכתף הקפואה התפתחה בעקבות פציעת ספורט או עיסוק מרובה ומאומץ בענפי ספורט או בעבודה פיזית המעמיסים על הכתף. האבחנה של הכתף הקפואה מתבצעת על ידי רופא מומחה על פי תיאורי המטופל ובדיקתו באמצעות צילום רנטגן של האזור, כאשר במידה וישנו מצב של כתף קפואה, ייראו בו ירידה בנפח של המפרק ופגיעה במעטפת באזור עצם ההומרוס.
טיפול בכתף קפואה
עיקר הטיפול בכתף קפואה מתבצע בצורה של שיכוך הכאבים לצד פיזיותרפיה, כאשר רק במקרים חמורים בהם אמצעים אלו לא עוזרים יבצעו התערבות כירורגית שמטרתה לשחרר את הרקמה המעובה.
הסיבה לצמצום בכמות הניתוחים כטיפול לתופעה הינו השיקום הארוך אחרי הניתוח, שאורך מספר חודשים. לכן, הטיפול לרוב יכלול משככי כאבים, כדורים נוגדי דלקת, זריקות סטרואידים, או חסימה של העצב המעביר את תחושת הכאב למוח. מומלץ לשלב בטיפולים אלו גם טיפולים נוספים כגון טיפול פיזיותרפי או הידרותרפי, לצד רפואה משלימה.במידה ולא מתבצע טיפול מסוים לבעיה, הכאבים בכתף יחלפו תוך מספר שנים, אך ברוב המקרים לא תהיה זו החלמה מלאה והכתף לא תחזור לתפקוד תקין מלא.
תרגילי פיזיותרפיה
כאמור, חשוב לשלב תרגילי פיזיותרפיה לכתף במהלך ההתמודדות עם התופעה, ומומלץ לבצע זאת בליווי אישי של פיזיותרפיסט מומחה.
ישנם מספר תרגילים מומלצים, כאשר חשוב לחמם את האזור לפני ביצועם, בעזרת מקלחת או כרית חמה. חלק מן התרגילים יכללו מתיחה של האזור, כמו בתרגיל "מתיחת המטוטלת", בו נשענים על משטח כך שהגוף נשאר מעט מכופף, מרפים את הכתפיים ומניעים את הזרוע בצד של הכתף הקפואה במעגלים קטנים. חלק נוסף יתמקד בחיזוק של האיזור, שמומלץ בשלב מתקדם יותר של התהליך. דוגמה לתרגיל כזה הינה סיבוב של הכתף כלפי חוץ בעת שימוש ברצועות גומי ייעודיות.
מוזמנים לקרוא על עוד ידיעות בחדשות כפר סבא >>