מאת לירון תמם, בשיתוף www.t.co.il
זוגות רבים נאלצים להתמודד במהלך הזמן, עם שחיקה בזוגיות שלהם, שחיקה אשר עלולה אף להוביל אותם לפרידה.
על פניו, אפשר להניח שמערכות יחסים, מערכות נישואין, מסתיימות כתוצאה ממעשה של אחד משני בני הזוג, מעשה חד צדדי שמוביל את בני הזוג להחלטה שעליהם להיפרד. אך במקרים רבים, גם מעשה שכזה ובכלל החלטה להיפרד, נובעת מכך שהזוגיות עומדת במקום ואיננה מתקדמת. כלומר, שני בני הזוג או אחד מהם, מרגיש שהזוגיות איננה מספקת אותו כפי שהיה בעבר, איננה נותנת לו מענה לצרכיו, האהבה, ההתרגשות והרגשות שהיו בעבר, אינם.
במקרה כזה, זה יכול להוביל אותו לעשות מעשה חד צדדי שיביא לפירוק היחסים או שהוא יציע את זה באופן ישיר לבת הזוג. יש מקרים בהם שני בני הזוג מבינים זאת, והם מגיעים להחלטה על פרידה ביחד.
הפתרון הוא לא לוותר ולא להזניח, אלא לטפל בבעיה כשיש עוד סיכוי ואפשרות להציל את הזוגיות. לשם כך, יש לפנות אל מטפל זוגי מומלץ, אצלו אפשר לקבל כלים ועזרה, כיצד להציל את מערכת היחסים. זה לא פשוט וידרוש משני בני הזוג לבצע פשרות, התאמות ולעבוד קשה, איך זה בהחלט יכול להצליח.
חשוב להבהיר, לא רק שחיקה יכולה להוביל לפרידה, זה יכול לקרות מסיבות נוספות. למשל, תחושת מיצוי, תחושה של חוסר סיפוק כללי, כשיש לכל צד מטרות ויעדים אחרים בחיים, קריירה, משפחה ועוד. אך הרבה פעמים, מה שנמצא מתחת לפני השטח, זו תחושת שחיקה ושגרה, שמעלימות כל זכר להתרגשות שהיתה בעבר ומשכיחה את הרומנטיקה והאהבה בין הצדדים.
פתרון בדמות טיפול זוגי בכפר סבא או במקומות אחרים, הוא מאוד מקובל היום. אם בעבר זה היה פחות נפוץ שזוגות ידברו על בעיות ביחסים עם גורם זר, הרי שכיום יותר ויותר זוגות מעדיפים אופציה זו על פני אופציות אחרות. הסיבה לכך פשוטה, למטפל זוגי יש ניסיון, יש ידע מקצועי, הוא ידע כיצד להתמודד עם מה שבני הזוג יציגו בפניו, וידע לספק להם תשובות מועילות. יחד עם זאת, הם אלה שיצטרכו לעבוד על הקשר, הם יצטרכו לעשות את מה שנדרש בשביל להציל אותו.
כיצד מצילים קשר זוגי?
פנייה אל מטפל זוגי, זה שלב ראשון בתהליך. אך כפי שאנחנו יודעים, זה לא מספיק. מאחר וצריך גם להיות מוכנים לדבר, מוכנים להקשיב, להכיל ולהבין. יותר מזה, מוכנים לעבוד על הבעיות שיש הן כל אחד לעצמו והן כזוג.
שלב שני הוא לחפש דרכים כיצד "לחדש" את הקשר. לעשות דברים שונים, שוברי שגרה, דברים שיכולים לחזור ולהלהיב את הזוגיות. אלה יכולים להיות דברים ארוכי טווח, כמו למשל, פרויקטים משותפים, סדנאות, עבודות משותפות ועוד, וכן אלה יכולים להיות דברים נקודתיים, נסיעה לחו"ל, סופשבוע, דייט קבוע ועוד.
שלב שלישי, כל צד צריך להיות מוכן לעשות ויתורים, בפרט על דברים שמפריעים לזוגיות, גם אם הם אהובים עליו. למשל, יש לוותר על שעות עבודה ארוכות, יש לוותר על מפגשים רבים עם חברים ובני משפחה ועוד. כל דבר שיכול, כך או אחרת, להפריע לקשר. בצורה כזו גם יוצרים תחושת אמון שבאמת רוצים להציל את הקשר, וגם מפנים זמן להיות יותר ביחד.
שלב רביעי, חשוב לא להסתיר את הבעיות, יש לדבר עליהם. יש לנהל דיאלוג פתוח, תקשורת טובה בין הצדדים. רק בצורה כזו יהיה ניתן להתמודד עם הבעיות השונות. אם מנסים להימנע מכך, יהיה הרבה יותר קשה להגיע לפתרון מוסכם על שני הצדדים.