בעוד שנקודת חן נשמעת חיננית, שומה נשמע כמו קללה. אומנם יש שומות שהן מיוחדות, אך בדרך כלל הן אינן רצויות. אז מה מבדיל אותן מאותה נקודה נחמדה, מתי יש לשקול לומר לשומה שלום ולא תודה, אלו סוגים יש, כיצד ניתן להסיר, מה נדרש לעשות לאחר מכן, ומה רצוי לעשות עם השומה כאשר בחוץ השמש בשלה? ובכן אומנם מדובר בסה"כ נקודה קטנה, אך היא גרמה לנו לאסוף כמה נקודות שגם לכם לא יזיק לדעת. מתחילים!
צרה קטנה ומתוחמת ששמה שומה
אז ככה. כל אזור מתוחם, קטן שבולט מעל פני העור נהוג להגדיר כשומה. יש שומות שהן רק שם ופשוט מפריעות ברמה האסתטית ויש שומות שהן שם ומרגישים שהן שם, וזאת כי הם בדרכן מציקות. הן ממוקמות באופן שמפריע לגרוב גרביים, לענוד תכשיטים, ללבוש מכנסיים וכדומה. כמו כן, אותה שומה קטנה גם מציקה ברמת התודעה, וזאת כי כידוע (או לפחות רצוי שיהיה ידוע) שומה היא אומנם בדרך כלל ניטרלית, אך היא יכולה להתפתח לגידול סרטני, וזוהי מחשבה שכלל אינה נעימה.
גם לשומה יש בנות משפחה
יש שומות בכל מיני סוגים, צבעים וזנים. יש שומה שעמה נולדים. היא לרוב מאופיינת בגוונים שונים ובצורה אמורפית. יש שומות שהן תלויות על העור. יש שומה שמחזיקה בשם המפעים "ג'נקשנל נבוס". היא קטנה, שטוחה ואף עשויה להיות שחורה. יש שומה שמופיעה בעיקר אצל מבוגרים והיא מכילה שערות. יש שומה שלרוב מופיעה לאחר גיל ההתבגרות וכדומה. כמו כן, ממש כפי שיש כל מיני סוגים, כך גם יש מגוון סיבות שמצדיקות להסיר את השומה. כמו מה? קפצו לפסקה הבאה!
כל הסיבות לומר שלום ולא להתראות
אם אתם שוקלים להסיר שומה, נראה שהנוכחות שלה מטרידה מבחינה רפואית, או מבחינת הנוחות/נראות. אז אם הלכתם עם השומה לטיול אצל רופא העור והוא מצא שהיא "שומה חשודה" (עשויה לסבך עם סרטן), בהחלט יש לכם סיבה טובה. אם הלכתם שנים עם השומה וסבלתם מחיכוך, גירוד ובעיות זיהום, הרי ששוב מדובר בסיבה טובה, ואם השומה גורמת להתבאס בכול פעם שמביטים במראה, הרי שברשותכם סיבה נוספת שמצדיקה לברר הכול אודות הסרה.
כל הדרכים להשאיר את השומה מאחור
כיצד אם כן מסירים כיום שומה? ובכן פה נמצא שורה ארוכה של אפשרויות. אלו הן המרכזיות: ניתוח (כולל הליך כירורגי, הרדמה מקומית ואופציה לתפרים), שימוש במחט חשמלית, הקפאה באמצעות חנקן נוזלי, שימוש בחומרים כימיים וכמובן שימוש בלייזר. כיצד אם כן בוחרים? פה אבחון רפואי בהחלט חיוני. הרופא יסייע לקבל החלטה בהתאם לסיבה (קוסמטית או רפואית) ובהתאם לשורת מאפיינים שנוגעים לסוג העור, מיקום, צורה, עומק וגודל השומה. כמו כן, אם אין זה קריטי באיזו שיטה בוחרים, מוטב להכניס שיקולים נוספים למשוואה, כגון תהליך ההחלמה, יעילות (צורך לחזור על התהליך), כאב, מראה סופי, צורך בזריקת הרדמה ונזק משני לסביבה המידית.
הסרתם את השומה – מה עתה?
רבים בוחרים בשיטת הסרת שומות בלייזר, וזאת כיוון שהעור נותר חלק, ההליך אינו פולשני, אין צורך בזריקת הרדמה, החזרה לשגרה מידית וניתן להגיע בדיוק מרבי לכל אזור. כמו כן, בין אם בחרתם להסיר את השומה באמצעות לייזר, ניתוח או כל שיטה אחרת, חשוב לדעת שבתום התהליך מומלץ להקפיד על אזור נקי, למרוח משחות בהתאם להוראות הרופא המטפל (מסייע להימנע מזיהום), אין להרטיב את האזור במשך יממה ובמשך כמה חודשים חשוב להימנע מלחשוף את האזור לשמש ישירה. שורה תחתונה? יש שומות שהן מחמיאות, אך לרוב הן מציקות ובלתי רצויות, ועל כן טוב לדעת שיש מה לעשות.