בסביבות גיל 60 החיים משתנים באופן משמעותי. הילדים כבר לא זקוקים לנו כמעט, ובחלק גדול מהמקרים גם עזבו את הבית, כבר אין צורך להשקיע משאבים עצומים ובפרט זמן רב בקריירה, ובאופן כללי יש הרבה יותר זמן פנוי מבעשורים קודמים. במקביל ניתן להבחין בירידה מסוימת ביכולות – הן אלה הגופניות והן אלה המוחיות. תחביבים הם דרך מצוינת למלא את הזמן הפנוי, לשמר ואפילו לשפר יכולות שונות, והכי חשוב – ליהנות. בפרט מומלצות בגיל השלישי פעילויות הפנאי הבאות:
כתיבה
כתיבה היא תחביב מופלא. היא מאפשרת להעביר הלאה סיפורי חיים וגם תפישת עולם, משמשת במקרים רבים ככלי לאוורור רגשות מורכבים ותחושות קשות, מפתחת מאוד את הדמיון ומשפרת את תפקוד המוח באמצעות יצירת קשרים חדשים בין הסינפסות.
ניתן לפתח תחביב זה באופן עצמאי וגם דרך סדנאות וקורסים שמוצעים בכל רחבי הארץ, ועוד בחירה היא לגבי דרך הביטוי – בכתב, כלומר עם דפים ועטים, כמו פעם, או אונליין. עוד כדאי לקחת בחשבון שניתן לכתוב בכל מקום ובכל זמן, וגם אין צורך בציוד מיוחד, כך שזוהי פעילות אפשרית לכל אחת ולכל אחד.
התעמלות
תחביבים שכוללים פעילות גופנית מומלצים בכל גיל ובפרט בשלב החיים שבו היכולות הגופניות מתחילות לדעוך. התעמלות היא הקונספט הנפוץ ביותר וזה שניתן להתאים אותו באופן אופטימלי לגיל השלישי, אבל גם פלדנקרייז למשל היא שיטה שכדאי להכיר, וליישם, בגיל זה. כמו הכתיבה, גם התעמלות ניתן לבצע לבד או בקבוצה במסגרת חוג. כמו כן גם את התחביב הזה ניתן ליישם בכל זמן וגם בבית, כך שתוכלו להפיק ממנו מקסימום תועלת בכל מצב.
משחק
כולנו מכירים את האמרה המפורסמת של וויליאם שייקספיר לפיה כל העולם במה וכולנו שחקנים. חוג משחק במתנ"ס המקומי או קורס דומה הוא הזדמנות מצוינת לממש את האמרה הנ"ל, וליהנות מחוויות ייחודיות. בהקשר זה כדאי לזכור שאחת המטרות המרכזיות של תחביבים היא להביא לידי ביטוי צדדים שונים באישיות, לרבות כאלה שעדיין לא נחשפו (ואולי אפילו האדם עצמו עדיין לא מודע להם) – ומבחינה זו משחק הוא תחביב אולטימטיבי.
תחביבים שכוללים יצירה
קטגוריה מעניינת נוספת של תחביבים לבני ובנות הגיל השלישי היא פעילויות שכוללות יצירה. מדובר באופן טבעי בקשת רחבה מאוד של אפשרויות: גינון, נגרות, צורפות, חוג קרמיקה, פיסול ועוד ועוד. התועלת מכל פעילות פנאי כזו כפולה ומכופלת – גם העשייה עצמה וגם התוצרים היפים שלה. העשייה מפתחת יכולות חדשות ובמקרים רבים גם משמרת את תפקוד המוח (בזכות היווצרותם של קשרים חדשים בין תאי עצב). בנוסף עצם העשייה מחזק את הביטחון העצמי של האדם, שלומד שגם בגיל לכאורה מתקדם (למרות ש-60 הוא ה-40 החדש), הוא מסוגל ללמוד דברים חדשים וליישם את הידע. במקרים רבים תחביב מסוג זה הופך לחלק מרכזי בחיים ומספק הנאה עצומה.